Hon levererar kravodlat till Dagligvarugalan
Mariannes Farm levererar kravodlat på tallriken till Dagligvarugalan.
Marianne Härning Nilsson odlar eko- och kravprodukter sedan 20 år. Det är morötter, potatis, jordärtsskocka, lök, grönkål, rotselleri, röd-, gul,- och polkabetor samt palsternacka och kålrot som finns i sortimentet och i skrivande stund är det inte helt fastslaget vilket av dessa läckerheter som landar på tallriken.
– Det beror på vad kockarna väljer, säger Marianne Härning Nilsson.
Vilken gröda av din ekoproduktion vill du slå ett extra slag för?
– Ekologiska morötter är en superprodukt som också är vår största. Svenskarna älskar morötter.
Hur tas det ekologiska och kravsortimentet emot i butikerna?
– Det är ett väldigt fint mottagande från detaljhandel och storhushåll. De gör ett fantastiskt jobb för att grönsakerna ska synas.
Vart levererar ni?
– Axfood, Ica, Bergendahls, Menigo och Lidl genom den ekonomisk föreningen Sydgrönt.
Hur ska man veta vilka morötter som smakar gott att äta direkt?
– Det är jättesvårt eftersom värme och sol styr mycket. Tidigt på året smakar morötterna på ett sätt och senare, beroende på näringsstatusen i jorden, får de förändrad smak.
Ekoodling:
- Ekologiskt odlade morötter behöver växa snabbt från sådd för att utmana ogräset. Det finns klimatmässiga hänsyn att ta för odling av olika grödor.
- I ekologisk odling använder vi fördröjd sådd. Det betyder att vi lägger upp en odlingsbädd och när ogräset tittar upp bränns det bort. När fröna är på väg upp tar man och bränner igen. Den ekologiska kravodlingen är på 300 hektar varav en del befinner sig i växelbruk med exempelvis klöver. Det gör att näring tillförs jorden.
- Som gödsel används kogödsel eller fruktsaft från potatisindustrin. Växtföljd och gödning måste planeras noga . Stallgödsel kan inte använda på grönkålen i juli utan då gödslar vi med fruktsaft. Ekojord anses ha motståndskraft mot sjukdomar.
Artikeln är en del av vårt tema Dagligvarugalan.