23948sdkhjf

Ny teknik kräver ändringar i Kassaregisterlagen

Kassaregisterlagen har mer än sex år på nacken. I takt med att nya betalningsmetoder och tekniker kommer till i snabb takt, vill Skatteverket nu vässa bestämmelserna.
– Det har hunnit hända en hel del på betalsidan på de här åren, så nu gör vi en översyn för att göra lagen mer heltäckande, säger Conny Svensson, Nationell samordnare på Skatteverket.

Kassaregisterlagen innebär att handlaren måste erbjuda kunden ett kvitto, ett kvitto som tagits fram från kassaregistret. Lagen ger Skatteverket möjligheter att göra oannonserade kontroller och att påföra sanktion i form av kontrollavgift.

Kassaregisterlagen började faktiskt formellt gälla redan 2007, även om den kom igång att tillämpas 2010. Under åren däremellan arbetade Skatteverkat fram anvsiningar till lagstiftningen och berörda företag fick tid på sig att skaffa den utrustningen som lagen kom att kräva.

Fler mindre företag ska omfattas

Gränsen för att ett företag ska omfattas av lagen är att bolaget minst ska omsätta fyra prisbasbelopp per år inklusive moms. Idag innebär det att bolaget ska omsätta minst 177 200 kronor inklusive moms.

Skatteverket vill se att fler bolag ska omfattas av lagen, och har tidigare föreslagit att omsättningsgränsen bör halveras till två prisbasbelopp. Idags läget skulle det göra att företaget som omsätter 88 600 kronor inklusive moms eller mer skulle omfattas av lagen.

– Genom en sådan sänkning skulle försutsättningarna för en sund konkurrens förbättras yterliggare, säger Conny Svensson.

Ny teknik kräver ny lagstftning

Ny teknik och ökande e-handel har ändrat betal-landskapet. Nya elektroniska betalningar, ibland med system som är integrerade i kassasystemet, gör att lagen blivit lite tandlös.

En sådan – i sammanhanget nyhet – är Swish. Fler och fler företagare har börjat använda Swish, också det Swish som från början var avsett endast för betalningar mellan privapersoner. Det här har öppnat möjligheter för mindre nogräknande att sälja utan att att det syns i bokföringen och för skattemyndigheten.

– Tar man en betalning ska det gå in i kassan, säger Conny Svensson och forsätter:

– Det är en hel del fusk. Det ser vi under våra kontroller.

Inte heller får kunden det lagstadgade kvittot.

– En bekräftelse i appen på att betalningen är gjord, är inte det samma som ett kvitto.

Tillverkaransvar för kassaleverantörer

Skatteverket vill också ha ett tillverkaransvar för kassaregisterleverantörer.

– I dag är det så att det är butiksägaren som ställs till svars om inte systemen uppfyller kraven, säger Conny Svensson.

Fram till i dag har Skatteverket valt att i förekommande fall kontakta tillverkaren för att få felen åtgärdade, istället för att sikta in sig på handlaren.

Conny Svensson har fått signaler om att betalbranschen ställer sig positivt till att ansvaret läggs hos tillverkaren istället.

– I Norge förbereder man just nu en kassaregisterlag där motsvarande ansvar förelås läggas på tillverkaren, säger Conny Svensson.

Ylva Åkesson/Dagens Handel
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.059