23948sdkhjf

Allt fler vill bli fiskbönder

Är fiskodling räddningen för det svenska jordbruket? Landbaserad odling har visat sig vara ett modernt och hållbart sätt att få fram färsk fisk. – Vi ser ett stort intresse för att hos många som vill hitta ytterligare projekt till sin gård, säger Per Lindahl projektledare på Vreta Kluster.
På den svenska landsbygden finns många outnyttjade byggnader där man kan odla fisk. Besökarna hos Vreta Kluster och VCO, Vattenbrukscentrum Ost, fick på lantbruksmässan Elmia Lantbruk lära sig mer om hur man fyller tomma lokaler med ett hållbart vattenbruk, där slamresterna tas tillvara i odlingen och vattnet återcirkuleras. Presentationen väckte stort intresse, framför allt hos lantbrukare som har tomma byggnader som kan utnyttjas och som gärna kompletterar sin verksamhet med ytterligare en näring.

Odlingsexperterna Jason Bailey och Ola Helmersson från Vattenbrukscentrum fick många tillfällen att förklara tankarna för nyfikna mässbesökare.

– De stora fiskodlingsverksamheter som finns i Europa idag gör ett viktigt arbete men vi ser att många fler skulle kunna driva mindre anläggningar, inte minst som kompletterande sysselsättning, säger Per Lindahl på Vreta Kluster.

Landbaserad odling av fisk och skaldjur är ett modernt och lönsamt sätt att få fram färsk fisk. Vreta Kluster och VCO hoppas kunna bygga en demoanläggning i Vreta utanför Linköping och jobbar på många sätt för att sprida kunskap och information.

– Vi vill stimulera framväxten av en ny bransch för lokal livsmedelsframställning. De flesta lantbrukare kan relatera till den här typen av system. Likheterna är många mellan fiskodling och gris- eller kycklingproduktion och man kan se potentialen. För att branschen ska kunna växa behöver vi diskutera foderfrågor, marknadskanaler och affärsmodeller. Vi på Vreta Kluster och VCO vill vara en arena för de diskussionerna och hjälper gärna till med stöd och kompetens, säger Per Lindahl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048