23948sdkhjf

Svensk Handel: Ta emot max 25 mynt

Svensk Handel råder sina medlemmar att vid behov sätta gränser för hur många mynt kunderna ska få betala med i butik. Rekommendationen är att butikerna sätter gränsen vid 25 mynt.

Svensk Handel har tagit fram råden efter förfrågning från medlemsföretag där framför allt dagligvaruhandeln på vissa håll fått ta emot mycket mynt och känner ett behov av att få en gräns att hänvisa till. Orsaken till den ökade hanteringen är den pågående övergången till nya mynt.


– Gränsen vi råder till nu är 25 mynt men i vissa sammanhang kan även det vara för mycket. Därför finns det också utrymme för att sätta en egen nivå, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert i betalfrågor på Svensk Handel.

Råden är just råd och inte någon regel som alla måste följa. Och Bengt Nilervall tror att handlarna kommer att hänvisa till gränsen bara när det verkligen behövs.

– Det vi vill undvika är att man tar med hela spargrisen med flera hundra kronor och ska betala för då blir det rätt stökigt för oss. Jag tror att handlarna kommer att väga det här på guldvåg. Konkurrensen är hård, man har sina kunder som man värnar om och är nog försiktig med hur mycket man använder det här.

TT

Fakta: Växla in mynt



Långtifrån alla bankkontor hanterar kontanter i dagsläget. En del banker har insättningsautomater för sedlar eller mynt på vissa kontor.
Vissa banker, exempelvis Swedbank och Nordea, låter sina kunder växla in mynt och sedlar gratis.
Handelsbanken tar ut en avgift på sju procent av beloppet som växlas in.
Valutaväxlingskontor erbjuder ofta inväxling av mynt. Avgiften där kan variera mellan 10—15 procent av beloppet.
Riksbanken har tagit fram en karta för att förenkla för dem som vill hitta ett bank- eller växlingskontor där det går att växla in mynt: myntkartan.se.

Källa: Swedbank, Nordea, Handelsbanken, Forex, Svea Exchange, Riksbanken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078