23948sdkhjf

”En bransch med ohyggligt många regler”

Efter sex år på Kött- och charkföretagen tog Magnus Därth över som vd efter Åke Rutegård. Frågor kring lagar och regler är fortsatt viktigaste, men även kommunikationen med omvärlden ska lyftas fram.
Han brukar laga middagsmaten till familjen hemma i Strängnäs. Det blir mycket korv och charkvaror eftersom det ofta är enkelt att laga till. Och så förpliktar det att Magnus Därth har sex år bakom sig på Kött- och charkföretagen. Från och med den 1 juni i år tog han över som vd.
Genom åren har han arbetat tillsammans med sin företrädare Åke Rutegård , men själv blir han ensam på kontoret efter en organisationsförändring.
Kött- och charkbranschen omfattar drygt 100 företag. Där finns de stora – som Scan, Atria och Dafgårds – men också små gårdsslakterier. Ett typiskt charkföretag kan ha cirka 100 miljoner i omsättning, drivas som familjeföretag och ha en stark lokal eller regional förankring.
Mycket av Magnus Därths arbete blir att fokusera på lagstiftning och myndigheters agerande kring frågor som rör medlemsföretagen.
– Det finns ohyggligt många regler att förhålla sig till. De kan finnas med all rätt, men med varje nytt regelverk måste det beaktas hur det påverkar företagen. Det är många EU-regler som styr verksamheten, men det är många regler som svenska myndigheter kunde hantera annorlunda, säger Magnus Därth, som har en bakgrund både från myndighet och departement.
Kött- och charkbranschen har hamnat i medial skottglugg mer än en gång de senaste åren, som den stora hästköttsskandalen. Det gör att Magnus Därth kommer att ägna mer tid åt att kommunicera vad organisationen och dess medlemmar står för.
– Våra medlemsföretag har drabbats av följdeffekter av vad tidigare led gjort och vi måste bli mer aktiva och säga hur vi ser på saken.
Vad är annars utmaningen med kött­produktion?
– Det är att animalisk produktion innebär att till exempel grisar inte ser ut på ett optimalt sätt. Det hade behövts mer filéer. Det är för mycket ben och helst ska de inte ha något huvud. Vi har ett projekt med att exportera till Kina, sådant som inte efterfrågas i Sverige.
Finns det något nytänkande i branschen?
– Vi behöver företag som är mer innovativa. Tillsammans med ingrediensföretag och Sik (Institutet för livsmedel och bioteknik, reds anm) har det bildats ett nätverk för att få fram nya produkter med nya kryddningar.
Vad är din egen favorit i charken?
– Det är ölkorv som är riktigt hårt torkad.
Du som är från Småland, hur går det för isterbandet?
– Det är en generationsfråga vad man föredrar. Jag vill gärna bjuda Eskil Erlandsson på isterband med lingonsylt.
Åke Rosengren

FAKTA
MAGNUS DÄRTH
AKTUELL Ny vd för Kött- och charkföretagen.
BAKGRUND Statsvetare och pol mag, Jordbruksverket, Jordbruksdepartementet, sex år på Kött- och charkföretagen.
ÅLDER 40, vuxit upp i Ljungby.
BOR Villa i Strängnäs.
FAMILJ Sambo och två barn.
FRITID Trädgård, båtliv, fiske.
VILL ÄTA MIDDAG MED Landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094