Snuskig hantering på köttföretag
Hälsovårdsmyndigheternas kontroll av de 70-tal företagen innehåller många anmärkningar Här några exempel: 11 har slarvat eller fuskat med salmonella-kontrollen. 43 har fått påpekande för alltför hög temperatur och 33 fick anmärkningar då det gällde datummärkningen.Personliga hygienen kritiserades också, bland annat så grundläggande saker som att de anställda använde handen som näsduk. TV 4 har låtit en reporter ta jobb på ett styckningsföretag och han har med hjälp av dold kamera dokumenterat förhållandena. Där framkommer bland annat att kravet på hälsointyg för de som arbetar på företaget inte tas särskilt allvarligt.Exempel gavs också på hur kött som returnerats för att det var dåligt sköljdes av, luftades och sedan återigen vacuumpackades och gick ut på marknaden. Åke Rutegård vd i Köttbranschens riksförbund, sade i en studiointervju i TV4 nu på morgonen att branschen tillsammans med myndigheterna ska starta en undersökning för att kartlägga bristerna.Han sade också att han var förvånad över att myndigheterna inte använda hårdare metoder då man upptäckt övertramp. Att statuera exempel kan vara viktigt, menade han.Läs mer på TV4:s hemsidaSamtidigt visar dock en sammanställning från livsmedelsverket att mindre än en procent av de drygt 400 prover från styck- och charkindustrin som tagits under året var otjänliga .18 var tjänliga med anmärkning.Läs mer på livsmedelsverkets hemsida.