23948sdkhjf

Groddar förvaras fel

I USA varnar myndigheterna för råa groddar. Anledningen är risk för salmonellasmitta. Men i Sverige väljer livsmedelsverket en lägre profil, trots att butiker ofta förvarar groddarna fel.

Ändå spårade Smittskyddsinstitutet i oktober 19 fall av salmonella som kunde häröras från alfalfagroddar, berättar Dagens Nyheter.Smittan kan finnas redan på fröerna och då komma från fåglar. En annan möjlighet ör att vattnet som används vid groddning är förorenat.Amerikanska livsmedelsverket rekommenderar att äldre, barn och de med nedsatt immunförsvar undviker groddar.Så långt har man inte gått i Sverige.- Men vore jag sjukhemsföreståndare eller hade småbarn, skulle jag inte servera råa groddar, säger veterinärrråd Håkan Stenson på livsmedelsverket till tidningen.1995 rekommenderade livsmedelsverket att groddarna förvaras i kyla, +8 och konsumeras inom fyra dagar. Men enligt Smittskyddsinstitutet förvaras groddarna ofta för varmt i butikerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063