Här är julmaten som skenar i pris
När matpriserna stegrar i pris väljer allt fler att dra in på julmaten. Enligt Livsmedelsföretagens senaste julbordsundersökning kommer många också att välja bort vissa rätter eller helt enkelt minska mängden mat.
Men vissa produkter tjänar man mer på än andra att avstå ifrån visar nya siffror från SCB. För även om all mat stigit i pris så är det viss julmat som ökat mer än den totala kostnadsökningen på 17 procent under 2022.
– Apelsiner, gravad och rökt lax samt sill är de produkter som stigit mest i pris. Apelsiner har blivit nästan dubbelt så dyra under året, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i en kommentar.
Totalt är det fem produktgrupper som stigit extra mycket: apelsiner, gravad och rökt lax, sill, ägg och färsk lax.
Samtidigt har viss julmat ökat mindre i pris än andra livsmedel.
– Det som stigit minst i pris är choklad, nötter och torkad frukt och griskött, säger Carl Mårtensson.
Produktgrupp | Prisförändring (%) |
Apelsiner | 97,8 |
Gravad/rökt laxfisk | 35,5 |
Sillkonserver | 28,7 |
Ägg | 24,8 |
Färsk lax | 23,5 |
Potatis | 9,7 |
Konfektyr (godis) | 9 |
Choklad | 8,1 |
Nötter och torkad frukt | 7,9 |
Griskött | 7 |
Livsmedel | 17 |
KPI | 9 |
Källa: SCB