Miljardförlust för KF – Coops lagerproblem orsaken
Kooperativa förbundet (KF) gör ett gigantiskt minusresultat på -1,14 miljarder kronor, där Coop Sverige står för -1,09 miljarder. Resultatförsämringen uppges bero på investeringar och startkostnader för Coops nya helautomatiserade varuterminal i Eskilstuna.
KF tappar också i nettoomsättning. Den uppgick till 36,7 miljarder för 2024, en minskning jämfört med året innan då omsättningen låg på 38,5 miljarder.
I ett pressmeddelande framförs att intrimningen av den högteknologiska varuterminalen i Eskilstuna försvårades eftersom nya IT-system implementerades samtidigt, med driftstörningar som följd. Detta har medfört startkostnader på cirka 800 miljoner kronor under 2024. I de kostnaderna ingår även kostnaderna för att avveckla de två befintliga terminalerna.
Vidare konstateras att driftstörningarna också påverkat leveranserna till Coops butiker och därmed deras försäljning och resultat. Men leveranserna uppges har stabiliserats under 2025.
När terminalen är intrimmad och volymerna normaliserats väntas årliga besparingar på 300–350 miljoner kronor.
– Vi har gjort de största framtidsinvesteringarna i KF:s historia. Totalt har vi investerat över fem miljarder kronor de senaste åren i den nya helautomatiserade terminalen och ny IT-infrastruktur – något som kommer att optimera varuförsörjningen för våra över 800 butiker och stärka Coops konkurrenskraft i decennier, säger Lars Ericsson, tf ordförande KF som väntas efterträdas av Kerstin Wallentin på förbundsstämman den 23 april.
KF uppger att man samtidigt har gjort betydande nedskrivningar för att skapa stabila finansiella förutsättningar framåt. KF:s styrelse bedömer att koncernen återgår till positivt rörelseresultat 2025.
– Det har varit ett tufft finansiellt år, men KF-koncernen har en robust balansräkning och en solid finansiell ställning. Styrelsen bedömer att koncernen kommer att uppvisa ett positivt rörelseresultat 2025, säger Lars Ericsson.
KF ägs av landets 26 konsumentföreningar.
När Fri Köpenskap granskade resultaten för tolv av de största Coopföreningarna 2023 visade det sig att de gemensamt gjorde ett rörelseresultat på minus 724 miljoner kronor. Det var en försämring med 982 miljoner kronor jämfört med 2022 då man tillsammans gjorde en vinst på 258 miljoner kronor.
KF:s dåvarande styrelseordförande Leif Linde berättade för Fri Köpenskap att man inte hade råd med så svaga siffror särskilt länge.
– Här måste vi ha en vändning inom några år. Kanske inte i alla geografier men i många tror jag att vi kommer se en positiv utveckling redan efter sommaren. Så jag räknar kallt med att årsresultaten är något bättre, sade han då.
Än så länge har tre av föreningarna släppt sina siffror för 2024. Både Coop Värmland och Coop Varberg backade resultatmässigt i fjol. Coop Nord ökade däremot vinsten.
Koncernens övriga bolag – KF Fastigheter, MedMera Bank AB, Vi Media AB och Vår Gård Saltsjöbaden – visar alla positivt resultat för 2024.
På plussidan finns även en stadig ökning av antalet Coop-medlemmar. Vid årsskiftet samlade föreningarna 4 064 200 medlemmar. Det är en ökning med 163 710 medlemmar jämfört med samma tid föregående år.
Under 2024 fick medlemmarna tillbaka 2,1 miljarder (1,8 miljarder) kronor i form av bäst pris för medlem, medlemsbonus och andra medlemserbjudanden.
– Vi fortsätter att investera i våra medlemmar, och det är glädjande att vi under 2024 passerade fyra miljoner medlemmar och därmed ägare. Extra roligt är att merparten, 64 procent, av de nya medlemmarna är i åldern 18-40 år. Det visar att vi är relevanta och att vårt unika medlemsprogram och våra medlemsägda butiker har attraktiva erbjudanden, säger Anders Torell, tf vd för Coop Sverige AB.
Fokus framåt för att vinna marknadsandelar ligger på Coops egna varumärken och barnfamiljer.
– Vi bygger ut sortimentet av våra egna varumärken Xtra, Coop och Änglamark där vi kan erbjuda hög kvalitet till bättre priser. Barnfamiljerna ska vi nå framför allt genom att bredda och modernisera sortimentet – vi har många nya produkter på ingång, säger Anders Torell.