Besked idag: Restriktionerna upphör den 9 februari
Alla restriktioner som införts till följd av covid-19-pandemin slopas från och med den 9 februari, onsdag nästa vecka. Beslutet meddelades vid en pressträff på morgonen. Beskedet välkomnas av Svensk Handel.
– Det är mycket välkommet att regeringen och Folkhälsomyndigheten nu följer våra grannländer och avvecklar restriktionerna. Pandemin har påverkat oss alla såväl privat som i våra yrkesroller. Handeln är en av de branscher som drabbats hårdast, inte minst den modehandel som tappat stort under de senaste åren, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i en kommentar.
Även Svensk Dagligvaruhandel är positiva till att restriktionerna slopas.
– Det är ett väldigt välkommet besked. Det känns bra för handeln och för övriga samhället. Fortfarande så säger Folkhälsomyndigheten att har man symptom ska man stanna hemma så de höga sjukskrivningarna kommer nog vara kvar ett tag. Det har varit ansträngt läge och det kommer att vara ansträngt ett tag till men hittills har handeln klarat av det, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel till Fri Köpenskap.
Regeringen aviserar också att man avser avskaffa de särskilda inresereglerna från våra nordiska grannländer.
– Under stora delar av pandemin har den annars så blomstrande gränshandeln mot Norge helt legat nere. Tusentals människor har påverkats när möjligheten till arbete gått förlorad och kommunerna utmed gränsen har prövats extra hårt de senaste två åren. När det nordiska samarbetet behövdes som bäst så har det tyvärr fungerat som sämst. Det krävs ett rejält omtag i det nordiska samarbetet så att händelser likt dessa inte upprepas, fortsätter Hedenström.
Sverige går i samma fotspår som grannländerna Norge. och Danmark. Och motiveringen är dels ökad kunskap om att omikronvarianten av sars-cov-2-viruset ger mindre allvarlig sjukdom än tidigare varianter, dels en ökad vaccinationsgrad i samhället.
– Det är dags att öppna upp Sverige igen, sa statsminister Magdalena Andersson (S) vid pressträffen.
De restriktioner som upphör den 9 februari omfattar bland annat begränsningar av antalet deltagare vid allmänna sammankomster, mässor och privata arrangemang, möjligheten att ställa särskilda krav på vaccinationsbevis under vissa förhållanden och de särskilda regler som gällt för krogar vad gäller öppettider, sittande gäster och storlek på sällskap. För handeln handlar det framför allt om regeln tio kvadratmeter per person i butiker och på köpcentrum.
– Pandemin är inte över men på väg in i en helt ny fas. Kunskapsläget har förbättrats, flera studier visar att omikron ger mildare sjukdom. Data från Sverige ger samma bild. Antalet covidpatienter på IVA har varit stabilt. Samtidigt har antalet vaccinerade ökat, sa Magdalena Andersson.
Hon uppmanade arbetsgivare att planera för personalens successiva återgång till arbetsplatsen.
– För handelns vidkommande är det av stor betydelse att människor nu återvänder till sina arbetsplatser. Framför allt landets citykärnor har drabbats otroligt hårt av att människor arbetat hemifrån. Dagens besked inger därför hopp om en ljusare framtid, avslutar Mats Hedenström.
Inom handeln har beskedet om lättade restrtikioner tagits emot med glädje.
– Det är fantastiskt. Det ska bli jätteskönt att kunna gå tillbaka till det mer normala. Vi har haft avdelningar som stängt enskilda dagar och enskilda perioder men nu kommer vi kunna hantera det bättre, säger Erik Eskils, handlare på Ica Maxi Älmhult till Fri Köpenskap.
De allmänna råden, som att stanna hemma om man känner sig sjuk och att ovaccinerade personer bör vara extra försiktiga, kvarstår.
Rekommendationerna om att testa sig vid symtom tas bort, förutom för personal inom vården.
– Från den 9 februari fokuserar regionerna på att skydda sjuk- och hälsovården från smittan, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid pressträffen.
Folkhälsomyndigheten har beslutat att föreslå regeringen att covid-19 inte längre ska klassificeras som en samhällsfarlig sjukdom.
Magdalena Andersson beskrev covid-19-pandemin som den sannolikt största prövningen som Sverige har gått igenom sedan andra världskriget, och framhöll att pandemin har visat att flera delar av samhället behöver stärkas, bland annat inom hälso- och sjukvården. Samtidigt menade hon att Sverige klarat av att hålla ihop när det gäller.
– Pandemin är inte över, men Sverige är ett av de länder som haft lägst överdödlighet i Europa.