Kycklingjättens kraftiga sparpaket – 200 anställda berörs
Kycklingföretaget Scandi Standard har haft ett tufft tredje kvartal. Resultatet efter skatt hamnade på 4 miljoner kronor vilket är att jämföra med 78 miljoner kronor under samma period förra året. Analytikerna på Infront hade förväntat sig ett resultat på 8,7 miljoner kronor.
Rörelseresultatet hamnade på 30 miljoner kronor (116). Bolaget hade i början på oktober lämnat preliminära besked om ett rörelseresultat på just 30 miljoner kronor. Nettoomsättningen uppgick till 2 632 miljoner kronor. Här hade analytikerna räknat med 2 673 miljoner kronor.
”Betydande prisökningar på många insatsvaror, en fortsatt utmanande prisbild på exportmarknaden, betydande personalbrist i Irland till följd av Covid-19, produktionsutmaningar i Sverige och Irland samt fortsatt stora förluster inom Ready-to-cook i Danmark har bidragit negativt till kvartalets resultat”, skriver bolaget i rapporten.
Just ready-to-cook-segmentet såg en kraftig försämring med ett resultat som hamnade på 7 miljoner kronor, från 105 miljoner motsvarande period i fjol.
Under början av det tredje kvartalet inledde Scandi Standard ett förbättringsprogram och i kvartalsrapporten presenterades ett antal punkter som ingår i det programmet. Bland dessa ingår bland annat förslag om att ingen andra utdelning för 2021 ska lämnas.
Bolaget har tidigare påbörjat en omorganisation som väntas ge en besparing på 15 miljoner kronor under 2022 jämfört med 2021 och ytterligare strukturella kostnadsbesparingar planeras. Även investeringarna kommer att minskas till 330 miljoner kronor från det tidigare kommunicerade 400 miljoner kronor.
Intaget av fåglar kommer också att tillfälligt minska med 8-10 procent i Sverige och Irland för att komma till rätta med de produktionsutmaningar som uppkommit. Även en nedbemanning kommer att bli aktuell men enligt Scandi Standard kommer det inte att handla om uppsägningar så mycket som neddragningar i tillfälliga anställningar.
– Över hela koncernen gör vi en personaljusteringar på strax under 200 personer. Det mesta av neddragningarna handlar om att avsluta tidsbestämda anställningar och att dra ner på antalet arbetade timmar. De personalnedragningar som gäller Sverige sker vid vår anläggning i Valla och de utgör större del av helheten. Neddragningarna i koncernen gäller till övervägande del visstidsanställda vilket innebär att vi gör den här förändringen gradvis, säger Otto Drakenberg, tillförordnad vd och koncernchef till Fri Köpenskap.
Scandi Standard spår även att rörelseresultat i det fjärde kvartalet väntas bli lägre än i tredje kvartalet. Enligt Otto Drakenberg kommer situationen att förbättras under 2022 till följd av företagets förbättringsprogram.
”Prisjusteringar i kombination med kraftfulla operationella åtgärder förväntas leda till en gradvis återgång till lönsamhet i linje med tidigare år”, skriver han i rapporten.