Stor och anrik leverantör i rekonstruktion – tolv anställda varslade
Livsmedelsimportören och leverantören Gourmet Food inledde företagsrekonstruktionen förra måndagen, den 17 augusti.
Grundorsaken finns att hämta i den pågående coronapandemin som slagit hårt inte minst mot företagets tyngsta kunder, restaurangerna.
– Vi agerade direkt med kostnadsneddragningar samt att nyttja vissa statliga stödpaket, men vi såg en framtid som inte var hållbar i och med effekterna av pandemin, på främst restaurangmarknaden. Detta är ett väldigt svårt beslut att ta, då vi har byggt upp relationer med våra partners, både leverantörer och kunder i decennier, men det var det rätta beslutet för framtiden, berättar vd Oscar Uhrström för Fri Köpenskaps systertidning Food Supply.
Företaget riktar sig både mot restaurang- och dagligvaruhandeln där dagligvaruhandeln innan coronakrisen stod för omkring en femtedel av intäkterna.
– Gourmet Food har alltid funnits på både restaurangmarknaden och dagligvaruhandeln, där restaurangbranschen är störst. Däremot ser vi såklart en större ökning inom butiksledet på grund av coronaeffekterna samt att vi tagit fram nya koncept till butikskunder, förklarar Oscar Uhrström.
Hur ser ni på möjligheterna att vända skutan?
– Vi var inne i en omställningsprocess som påbörjades under 2019 och fortsätter nu, där vi minskar kostnader och renodlar vårt erbjudande än mer. Under pandemin har vi lyckats driva på en ökande försäljning från pandemins start och närmar oss 2019 års försäljning, vilket är en mycket positiv faktor i denna process. Gourmet Food har ett starkt erbjudande och ett starkt varumärke vilket jag nu får bekräftat genom alla samtal med partners.
Innan coronakrisen slog till hade företaget 54 anställda. Därefter har tolv personer varslats samtidigt som företaget löpande jobbat med korttidspermitteringar.
– De anställda som blev uppsagda nyligen är hemförlovade (arbetsbefriade) och vi har gått ur korttidspermitteringen. Vår plan är att inte behöva varsla fler, men sådana beslut kan komma om så krävs, konstaterar Oscar Uhrström.
Gourmet Food nettoomsatte som mest 415 miljoner kronor 2016 och kom upp i totalt 314 miljoner kronor vid senast tillgängliga årsredovisning 2018. Där presenterades också en EBIT-förlust på 12,5 miljoner kronor.
Rekonstruktionen hanteras av David Rutegård hos Carler advokatbyrå.