23948sdkhjf

Ny trygghetsöverenskommelse på plats – här är fler på gång

Ica Kvantum i Sollefteå startar samarbete med kommun och polis.

I oktober kunde Fri Köpenskap berätta om Sveriges första trygghetsöverenskommelse mellan Ica Supermarket Hersötorget, kommunen och polisen.

Nu har arbetet gett ringar på vattnet och ytterligare en butik har tecknat en trygghetsöverenskommelse.

– Jag har pratat med Fredrik Kerttu som driver Ica Supermarket Hersötorget och där har det gett resultat. Jag tror och hoppas att det kommer att bli så även hos oss, säger Ulf Schön, handlare hos Ica Kvantum Sollefteå till Fri Köpenskap.

Fri Köpenskap har tidigare uppmärksammat det ungdomsstök som pågår utanför hans butik. Var och varannan dag samlas ungdomar från trakten på parkeringen med ”epa-traktorer” och bilar. Nedskräpning, fylla och hög musik är vanligt förekommande problem som irriterar både personalen, kunder och boende i området. Dessutom tar de parkeringsplatser från kunder som vill handla.

Problemet har pågått länge och dessutom intensifierats under coronapandemin.

– Eftersom många större evenemang som arrangeras av bilklubbar har ställts in på grund av corona så uppstår så kallad ”spontantcruising” där både bilar och epa-traktorer samlas. Med dagens sociala medier får det stor spridning och folk har rest så långt som från Umeå och Piteå för att komma hit. Många har enorma ljudanläggningar i bilarna och spelar så högt att grannarna i området har svårt att sova. Dagen efter är parkeringen täckt av glassplitter, berättar Ulf Schön.

Han har haft en god dialog med polisen och vissa enheter på kommunen. Problemet har varit samordna och få till ett helhetsgrepp. Det tror han nu att trygghetsöverenskommelsen ska kunna råda bot på. Kommunalrådet och en gruppchef inom polisen har tillsammans med Ulf Schön skrivit under den gemensamma överenskommelsen, vilket han tror ska leda till att frågan prioriteras högre.

– Nu kan vi börja jobba långsiktigt. Vi kommer också att involvera ungdomarna i det här tidigt. Varför samlas de på parkeringen? Är det brist på saker att att göra och vad går det då att erbjuda för alternativ?

Lars Ilmoni från Ica-handlarnas Förbund som hjälpt till med trygghetsöverenskommelsen är nöjd att allt är på plats.

– Det har gått väldigt fort och varit ett smidigt arbete vilket känns väldigt kul. Övergripande kan man säga att det handlar om att skapa snabba kontaktvägar och få en gemensam lägesbild om tryggheten i och runt butiken, säger han till Fri Köpenskap.

Även om varje fall är unikt finns många butiker runtom i landet där en trygghetsöverenskommelse skulle kunna vara en lösning. Några ytterligare butiker är redan på gång.

Ica Nära i Tibro, Ica Supermarket Ålidhem i Umeå och Ica Nära Kortedala i Göteborg är de tre orter som i dagsläget står närmast på tur att få en trygghetsöverenskommelse, berättar han.

– Jag tycker att det är jättebra att det här också kan fungera som inspiration för handlare, polis och kommuner att sätta sig ned och komma överens om vad de kan göra för att vända utvecklingen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078