"Vänj er inte – plastpåseskatten är skadlig på flera sätt"
Sedan den första maj har vi haft den förmårrade plastpåseskatten på plats. Skatt tas ut på så kallade frukt- och gröntpåsar samt vanliga plastkassar. Den håller redan på att bli vardag, och det finns risk att man vänjer sig och tycker: ”Jamen, det kanske inte var så illa ändå?”.
Jo, det är det, en dålig och skadlig åtgärd blir inte bättre för att man vänjer sig vid den. Du kan vara van vid att ha ont i ryggen, och lära dig leva med det, men det gör inte ryggontet i sig till något bra. Den förmårrade plastpåseskatten är skadlig på flera sätt.
- Den ger sken av att det är en skatt som är bra för miljön, vi har väl alla sett plastöarna som flyter omkring i havet. Men av flera skäl är det inte sant, det bara låter som om det var det, eller med ett annat ord, ren och skär miljöpopulism.
- Vi har inga problem med nedskräpning av plastpåsar i Sverige i dag. De tas om hand, antingen fungerar de som soppåsar eller så samlas de in och återvinns.
- Skatten gör ingen skillnad på om påsarna är tillverkade av ny fossil råvara, av återvunnen plast eller av förnybar råvara. Det finns ingen miljöstyrande effekt i skatten.
- Genom att skatten gör att plastpåsar blir dyrare styr man över kunder till att köpa andra påsar som är mer miljöbelastande under sin livscykel. I Danmark, där man ofta låter fakta gå före tyckande och känslor, lät man det danska naturvårdverket utreda frågan och de kom fram till att papperskassar behöver man använda 43 gånger innan de går jämt upp med en plastpåse som man använt en gång. För tygkassar är motsvarande siffra över 20 000 gånger. Om du handlar en gång om dagen behöver du använda samma tygkasse i 54 år innan den har gått jämt ut med en engångsplastkasse.
Hållbarhetsfrågorna är alldeles för viktiga för att lekas bort på detta sätt. Det måste bli ett slut på lagar och regler som främst tillkommer för att de ska låta bra på en presskonferens. Vår framtid är värd att vi tar frågorna på allvar och att vi skapar förutsättningar för att skapa hållbarhet på riktigt.
Förhoppningsvis kan den pågående, hemska, coronapandemin lära oss att skilja ut det som är viktigt på riktigt från det som är populistiska luftslott. Kära vänner vänj er inte vid ryggontet, gör något åt det. Tack.
Pär Bygdeson, Livsmedelshandlarna
Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.