Så ser gränshandeln ut – unika siffror
Sverige står för nästan 88 procent av den norska gränshandeln. Mer än hälften av den svensk-norska gränshandeln sker i området Strömstad-Nordby-Svinesund. Godis, läsk, mineralvatten, alkohol, tobak och snus står för mer än hälften av handeln.
Det visar en unik studie som norska SSB gjort.
Den norska-svenska gränshandeln fortsätter att spränga alla gränser. I morgon, fredag, presenterar SSB nya siffror för helåret 2019 och nya rekordnoteringar väntas.
Bara i september gränshandlade norrmän för 2 miljarder norska kronor, enligt en ny pilotstudie från den norska statistikbyrån. I studien har SSB tittat närmare på hur gränshandeln ser ut; var det handlas, vad som handlas, vem som handlar och hur mycket de handlar för.
Sammanlagt har 2 834 norrmän intervjuats, via webb och telefon. Undersökningen visar att norrmännen gränshandlade för 2 miljarder norska kronor under september. Det är högre än den senaste kvartalsrapporten om gränshandeln som angav 17,6 miljarder kronor på årsbasis.
Under september gjordes 1,2 miljoner handelsturer med ett snittkvitto på 1 632 kronor.
Så mycket gränshandlar norrmännen av olika varukategorier och här handlar de.
Den största kategorin är dagligvaror, som norrmännen handlade för 684 miljoner kronor, 34 procent av hela gränshandeln.
Jämfört med en tidigare undersökning från 2010 har kategorierna dagligvaror, godis och choklad minskat sin andel från 49 till 40 procent.
Det som har ökat är läsk- och mineralvatten, som stod för nästan 11 procent 2019, medan andelen 2010 endast var sex procent. Här spelar naturligtvis den omdiskuterade sockerskatten in. Även snus och tobak har ökat.
Strömstad med Nordby och Svinesund står för mer än hälften, 54 procent, av den svensk-norska gränshandeln med en omsättning på över en miljard norska kronor. Tvåa är Charlottenberg med nästan 22 procent av handeln, men även i Riksgränsen, Storlien och Töcksfors omsätts betydande belopp.
De norrmän som handlade mest i Sverige är bosatta i Akershus och Østfold. De boende i Østfold hade lägst snittkvitton, 1 186 kronor, men gjorde å andra sidan flest handelsturer.
Eftersom gränshandeln innebär att både pengar och arbetstillfällen flyter ur Norge åt det svenska hållet har den varit livligt omdebatterad under lång tid.
Därför var det något av att svära i kyrkan när den norske finansministern Jan Tore Sanner i en stortingsdebatt nyligen hävdade att gränshandeln ”utvidgar norrmännen möjligheter”.
– Gränshandeln kan därmed vara en fördel för konsumenterna, sade han, enligt dagligvaruhandelen.no.