Krav på ny kontantutredning får stöd av Hemköpshandlare
Riksbanken, politiker, handlare och intresseorganisationer samlades i går i riksdagen för att diskutera kontanternas framtid. Efteråt var nätverket Kontantupproret nöjda med politikernas svar.
– Det var oerhört glädjande att höra politikernas syn på kontantfrågan i riksdagen i dag. Samtliga uttryckte att utredningen om kontanter som legalt betalmedel snarast ska tillsättas. Det innebär att om inte handeln tar sitt ansvar så kommer lagstiftningen att göra det, säger Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret.
Riksdagen klubbade i december en ny lag om att banker och andra kreditinstitut ska säkra tillgången till bankomater och platser för dagskasseinsättning över hela landet. Lagen gäller banker med en inlåning från allmänheten på över 70 miljarder kronor. Kontantupproret vill få till stånd en ny utredning så snart som möjligt för att se till att kontanterna också kommer att kunna användas ute i handeln.
Handeln representerades av Per Arén, handlare med Hemköpsbutiker i Norrköping och Söderköping. Han delar Kontantupprorets uppfattning om att det behövs en ny kontantutredning.
– Sverige ligger verkligen i framkant. Det finns för- och nackdelar med det. Jag tycker också att det är döhäftigt med Amazon Go, men utvecklingen går för fort och en del av befolkningen exkluderas, säger Arén och betonar att han talar för sig och sina butiker och inte för Hemköp i stort.
Kontantupproret vill lägga ansvaret på handeln. Per Arén tycker att kostnaderna för att exempelvis upprätthålla användandet av kontanter i glesbygden bör delas med staten.
Förutom nätverkets talesperson Björn Eriksson och Per Arén medverkade även bland annat vice riksbankschefen Henry Ohlsson och riksdagsledamöter från Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet vid seminariet i riksdagen.
– Det är viktigt att handeln nu är lyhörda. I den lag som riksdagen beslutade innan jul finns en öppning för ytterligare åtgärder, sade Ingela Nylund Watz (S).
– Avvecklingen av kontanter har pågått under många år och ansvariga har inte förstått vilka konsekvenserna blir när sedlar och mynt inte kan användas. Nu är det dags att politiken agerar och ser till att kontanterna finns kvar, sade Per Åsling (C).
Även i USA finns en växande nationell rörelse som vill värna kontanterna. Nyligen klubbade politiker i New York city en lag som kommer att förbjuda kontantfria butiker och restauranger i storstaden.