Dystra toner på Fast Moving
Under den stora branschträffen Fast Moving som hölls under onsdagen i Stockholm diskuterades, bland mycket annat, dagligvarubranschens framtid som liksom resten av världen står inför stora utmaningar
– Det finns flera risker i dagsläget, det är inte främst den stundande lågkonjunkturen som oroar. Det finns många så som de politiska riskerna i USA, i Syrien och handelskonflikten mellan USA och Kina, säger Annika Winsth, Chefekonom, Nordea som talade under Fast Moving.
– Det är en väldigt obehaglig situation just nu som går inte att räkna på.
Enligt Annika Winsth är det nu dags för företagen att se över sin krisberedskap, händer det något stort på ett geopolitiskt plan kommer det att komma hit och då är det redan för sent. Samtidigt menar hon är det upp till svenska aktörer att se över vad de kan göra för att förbättra situationen.
– Viktigast är att satsa på forskning och patent som hjälper kineser och indier att binda och inte ta ut mer koldioxid. Vi måste tänka långsiktigt och vara ett föregångsland där det går att ha hög tillväxt och även leva hållbart.
Fredrik Bergström, affärsområdeschef på WSP som arbetat med Fast Moving Report 2019 var något mer positivt inställd till framtiden, men han påpekade samtidigt att rapportens perspektiv sträckte sig något längre fram till år 2030.
– Konjunkturer kommer och går men som det ser ut nu så kommer vi att bli rikare och vi kommer bli fler, men det kommer bli fler insiders och outsiders, mer heterogent, säger han.
Just de ändrade kundbeteendena var ett återkommande tema och även något som Jonas Arnberg, vd på HUI Research tog upp i sitt föredrag:
– Vi kommer de närmaste åren gå in i en avmattning vilket innebär att ni måste se över era koncept. Vi har aldrig kombinerat digitalisering med lågkonjunktur tidigare, vilket kommer påverka kundbeteendet.
Ett av de konsumentbeteenden som HUI Research lagt märke till är hur allt fler produkter som tidigare såldes i dagligvaruhandeln i allt större grad säljs av specialiserade e-handlare.
– Riskkapitalbolag och entrepenörer plockar russinen ur er kaka. Det som händer är att dagligvaruhandeln reduceras till att endast bli livsmedelsaktör, säger Jonas Arnberg.
För det mer internationella perspektivet stod Carina Sponholtz från Bain & Co för. Enligt henne har de europeiska dagligvaruaktörerna fått se sina marginaler minska med 11 procent från 6,2 procent till 5,5 procent under perioden 2013 till 2018. Samtidigt som måltidslösningar står för en allt större del av omsättningen och där e-handeln är där tillväxten finns.
– Vi ser att det blir allt vanligare att kunderna kan gå till butiken mer än en gång per dag, först för lunch och sedan för att köpa middag lite senare, säger hon.
Carina Sponholtz noterar även att de stora jättarna som Alibaba och Amazon i allt större utsträckning lyckats skapa sina egna "ekosystem" bestående av flera olika företag inom samma koncern.
– I USA visade det sig att att 40 procent av alla de som sökte efter babyvårdsprodukter på Amazon stannade där och köpte sina produkter på Amazon. Varför? För att de var medlemmar i Amazon Prime och därför hade gratis leveranser, så varför skulle de handla någon annanstans?
Medarrangörerna GS1 Sweden passade även på att "missionera" för det kommande skiftet från streckkoder till QR-koder i handeln, något som de beräknar kommer ske inom ett till tre år. I en liveundersökning med hjälp av Fast Movings egna app var det också QR-koder som ansågs vara viktigast för dagligvaruhandel i framtiden, 60 procent ansåg att det skulle påverka mest, följt av förarlösa transporter (20 procent), DNA-analyser (18 procent) och digitala tvillingar (3 procent).
Något mer optimistisk var Hannes Sjöblad, Bio-hackare och Chief Disruption Officer på Epicenter Stockholm som bland annat talade om möjligheterna för DNA-sekvensering som ett verktyg för handeln. Tekniken har gått från att kosta motsvarande två JAS-plan till att idag kosta några tusenlappar och som Hannes Sjöblad tror år 2020 kommer motsvarande en glass, eller ett par spolningar på toaletten.
– Vinnarna blir de som kan integrera de här produkterna för att inte bara erbjuda vissa mediciner men även en särskild matkasse, säger han.
Enligt Hannes Sjöblad finns det även stora möjligheter för att få till matproduktion direkt på plats och inte bara ute på fälten som idag.
– En Ica-maxi butik kan i framtiden inte bara producera el från solceller på taket men även mat i källaren, det blir ett mycket kortare kretslopp, säger han.
Avslutade gjorde den kända artisten, entrepenören och mångsysslaren Petter som delade med sig av sina knep för att kunna sticka ut på en tuff marknad.
– Se till att synas och inte drunkna i mängden, ta inte ett vanligt visitkort, ta ett visitkort stor som den här skärmen och dela ut i entrén, då kommer folk fråga vem fan den här ”Gustav på Coop” är, så når man ut, säger han.
Fast Moving hette tidigare Stora Dagligvarudagen och eventet anordnas av DLF och Svensk Dagligvaruhandel i samarbete med GS1 Sweden. Konceptet hade i år förnyats något, vilket ska återspeglas i namnbytet.
– Vi har väldigt mycket energi här och vi är en föränderlig bransch men det här eventet har inte varit lika föränderligt. Nu vill vi ta bort den vita duken och ta fram minglet, säger Klas Balkow, vd för Axfood.