23948sdkhjf

Norrmännen shoppar loss som aldrig förr

Norska kronan upp sex procent mot den svenska.

Det vankas rekord för den norska gränshandeln i Sverige i år igen.
Handeln får en extra skjuts av att den norska kronan blivit sex procent starkare mot den svenska sedan årsskiftet.

 Det är halva priset på det mesta jämfört med i Norge, säger Nina Gisleberg medan hon och partnern Arne Haugdal fyller bagageutrymmet med matvaror utanför ett av de stora livsmedelsvaruhusen i Nordby shoppingcenter.

Osloparet, i 60-årsåldern, gör resan från den norska huvudstaden någon gång varannan månad. Med bil tar det ungefär en och en halv timme en väg.

 Vi köper nötfärs, kycklingfilé, bacon, ost, läsk och kanske någon finare köttbit. Och så går vi på Systembolaget i Strömstad, säger Nina Gisleberg.

När det ska storhandlas

De har, som de flesta bekanta hemma i Oslotrakten, gränshandlat i Sverige med jämna mellanrum under ett 20-tal år. Särskilt inför grillsäsongen, då frysen ska fyllas på med kött, eller när det ska storhandlas inför jul.

 Och ibland kanske vi passar på att göra en service på bilen, när vi ändå är här. Det är ju också mycket billigare, säger hon.

Det norska suget efter billig svensk mat dryck ger klirr i kassan i varuhus och butiker på den svenska sidan gränsen.

Nordby shoppingcenter, med 110 butiker och restauranger utanför Strömstad, är störst i branschen. Där har försäljningen hittills i år ökat med 4 procent och antalet besökare med 3 procent enligt norrmannen Ståle Løvheim, som sedan 15 år titulerar sig centerchef. Räknat i kronor och ören hade försäljningen ökat till 2,66 miljarder i slutet av juli. Och prognosen är att fjolåret historiska rekord på 4,51 miljarder slås.

 Nio av tio kunder kommer från Norge, säger Ståle Løvheim.

Sparar tusentals kronor

Den positiva trenden är dock även tydlig i de värmländska kommuner där gränshandeln också är stor, som i Charlottenberg, Eda, Töckfors och Årjäng.

Två av årets miljontals norska besökare på shoppingcentret i Nordby är den snart 20-årige studenten Sheikho Yousef från Tönsberg, Norge, och hans tioåriga kusin Linnea.

 Jag sparar tusentals kronor per tur, kanske 3 000-4 000 kronor, säger han.

Detta gör att han sedan några års tid gör de två timmarnas bilresa till Nordby från Tönsberg flera gånger per år.

På väg in i matbutiken kör han en stor kundvagn, fullpackad med pantflaskor från tidigare turer till Nordby.

 Det är svenska flaskor. De går inte att panta i Norge, i alla fall inte där jag bor, säger han.

På stadshuset i centrala Strömstad gläds man åt utvecklingen. Gränshandeln är en viktig faktor till de 8,5 miljoner besökarna per år och hjälper till att lyfta antalet gästnätter i Strömstad till två miljoner, enligt kommunens näringslivsutvecklare Hans Friberg. Gränshandeln lyfter även den lokala detaljhandelns sysselsättningsnivå till 1 500 personer, enligt Friberg.

TT: Finns det några avigsidor?

 Det skulle väl vara trafiken på sommaren. Det är trångt, säger han.

För att lätta på trycket på vägar och gator i kommunen har man byggt upp parkeringar utanför stadskärnan och kör busslaster med norrmän därifrån in till centrum.

En radikal norsk avreglering när det gäller skatter och avgifter på mat och dryck, eller en rejäl svensk penningpolitisk åtstramning som lyfter värdet på kronan, skulle radera ut motivet för norrmännen att gränshandla över en natt, enligt Hans Friberg.

 Men vi ser risken för att det skulle hända som väldigt liten, säger han.

På lika villkor

Nordby shoppingcenter och en betydande del av resten av gränshandeln har norska ägare i ryggen och nästan alla kunder är norska hushåll. Men på andra sidan gränsen finns det också gott om norrmän som inte jublar åt den allt intensivare trafiken av norrmän som åker på vad som lite nedsättande ibland kallas för "Harry-tur" till Sverige.

 Vi ska ju inte på något sätt bygga någon mur mot Sverige, tvärtom. Vi vill så mycket frihandel som möjligt. Men vi vill ha konkurrens på lika villkor, säger Harald Andersen direktör för handelsavdelningen på Virke.

Enligt Andersen är det i första hand för höga norska avgifter och skatter, bland annat den omstridda norska sockerskatten, som är problemet och inte den försvagade svenska kronan.

Joakim Goksör/TT

Fakta: Gränshandel för 16,3 miljarder norska kronor

  • Under perioden mars 2018—mars 2019 ökade den norska gränshandeln 8,3 procent jämfört med närmast föregående ettårsperiod, till 16,3 miljarder norska kronor, enligt statistik från den norska statistikbyrån SSB. I den mätningen ingår dock inte den snabbt växande digitala gränshandeln. Och inte heller den shopping norrmännen ägnar sig åt under längre vistelser i Sverige, med övernattning.
  • Enligt en studie från analysföretaget Menon Economics, gjord på uppdrag av branschorganisationen Virke, går Norge till följd av den ökade gränshandeln miste om tusentals arbetstillfällen och mångmiljardbelopp varje år i uteblivna skatter och avgifter jämfört med om konsumtionen hade skett i Norge.
  • Av studien framgår också att gränshandelns omsättning rusade uppåt med 85 procent per år under perioden 2008—2017.

Källor: Virke, Statistisk sentralbyrå (SSB)

Fakta: Norska matpriser högst i Europa

  • Norska priser på mat och alkoholfria drycker låg i fjol 63 procent högre än snittpriserna i EU och 40 procent högre än de svenska priserna på motsvarande varor, visar en färsk jämförelse gjord av Norges statliga statistikbyrå SSB. Inte ens Schweiz rår på prisläget i Norge, vilket gör grannlandet i väster till det dyraste i Europa.
  • Snittfamiljen i Norge verkar dock inte ha några större problem med det höga prisläget på mat och dryck, då norska inkomster ligger betydligt högre än inkomstnivåerna i många andra länder. BNP per invånare ligger väsentligt högre i Norge än i andra EU-länder.
  • De höga priserna lyfter värdet av de norska hushållens konsumtion av mat och dryck. Men höga inkomstnivåer gör att norrmännens livsmedelskonsumtion bara stod för 11 procent av deras totala konsumtion in fjol. Det kan jämföras med 18 procent i snitt i Europa och nivåer på nästan 40 procent i Albanien, där inkomstnivåerna är betydligt lägre.

Källa: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095