23948sdkhjf

Brist på svensk honung skapar marknad för förfalskningar

"En större inhemsk produktion minskar utrymmet för importerad prisdumpad honung"
Honung är ett av de mest förfalskade livsmedlen i världen. I Sverige utför grossister och uppköpare löpande stickprovskontroller för att säkra ursprung och kvalitet.

Fler biodlare och fler bisamhällen i Sverige är botemedlet mot fusket, enligt Staffan Tegebäck på Biodlingföretagarna.

– En större inhemsk produktion minskar utrymmet för importerad prisdumpad honung, säger han i ett pressmeddelande.

Svensk Honungsförädling i Mantorp är ett av de största företagen i honungsbranschen och levererar till dagligvaruhandel, storhushåll och restauranger.

– Frågan är inte om det kommer att dyka upp fler förfalskade partier utan när, säger vd Carl Ljungkvist. Säljaren som nyligen avslöjades med ett parti asiatisk honung märkt som svensk hade även vi lagt order hos. Partiet blev aldrig levererat till oss, köpet är hävt och vi kommer aldrig att beställa honung från den leverantören igen.

Svensk Honungsförädling har 70-talet lokaldepåer med anslutna biodlare runt om i landet och arbetar enligt ett upparbetat system för kontroll.

– Vi har rutiner och tar stickprover på varje leverans och testar även smak och lukt. På våra lokaldepåer och regiondepåer informerar vi ständigt om hur viktigt det är med provtagning. Det är oerhört synd att förfalskningar dyker upp men det är ett hälsotecken att det upptäcktes innan det kom ut i handeln. Det ska inte vara lönsamt att fuska.

Nina Gazi på Dagab är ansvarig för honungsinköpen på Axfood.

– Eftersom svensk honung är en bristvara så är det klart att det finns en risk att fusket ökar. Vi hanterar det genom att ha långvariga relationer med våra svenska odlare och gör slumpmässiga kontroller på vårt eget märke Garant. Vi förutsätter att honungen vi köper från våra underleverantörer är den som vi avtalat om. Om det dyker upp misstanke om fusk, testar vi alltid och skulle det då påvisas att det är falsk honung så återkallar vi produkten. Står det svensk honung på burken så ska det vara det. Vi vill ha så mycket inhemsk honung som möjligt i butikerna men det är en utmaning att köpa in från många små leverantörer.

Staffan Tegebäck på Biodlingsföretagarna menar att kontrollen av svensk honung fungerar.

– Det är viktigt att alla uppköpare och honungstappare fortsätter att ta prover så som gjordes när partiet från Asien upptäcktes. När prisskillnaden mellan en halvkilosburk svensk honung och en kinesisk kan vara 60 kr förstår man att det finns pengar att tjäna. Man kan fråga sig vad det är som gör en del honung så billig?

Han menar vi måste producera mer honung i Sverige för att minska den billiga importen.

– Biodlingsföretagarna arbetar nu för att utbilda biodlare i hur man kan driva sin biodling mer rationellt och hålla fler samhällen. Vi undersöker hur nyutbildade yrkesbiodlare ska kunna få möjlighet att låna en mobil slunga så att de kan använda sina pengar till att köpa fler bisamhällen istället för att satsa dem på slungutrustning.

Ett annat utvecklingsprojekt är en lastväxlare eller kran som gör att man snabbt flytta 20-talet bisamhällen samtidigt och på så vis göra tidsbesparande och skonsamma förflyttningar, vilket underlättar vid pollineringsuppdrag.

Idag producerar vi i Sverige runt 50 procent av den honung vi konsumerar.

– Årets skörd varierade kraftigt med rekordskördar på vissa håll i Blekinge, Skåne och Halland medan jag hade sämsta skörden på länge hos mig här i Sörmland, säger Staffan Tegebäck. Den typen av variationer kommer vi alltid att ha.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063