23948sdkhjf

Dödläget efter valet: ”Svårt att vara positiv”

Två jämnstora block och ett starkt ökande Sverigedemokraterna. Det politiska läget är högst ovisst efter gårdagens val. ”Läget är väldigt osäkert”, säger Pär Bygdeson, vd, Livsmedelshandlarna.

Det blir en rysare hela vägen in till mållinjen under gårdagens riksdagsval – där bara en mandat skiljer mellan de rödgröna (144) och Alliansen (143). På onsdag ska kvarvarande förtidsröster samt utlandsröster räknas och det parlamentariska läget är ovisst.

Det är mycket oklart vad som händer nu. Eftersom det är så jämnt blir det första steget blir att vänta in slutresultatet på onsdag, säger Mats Hedenström, näringspolitisk expert hos Svensk Handel till Fri Köpenskap.

Statsminister Stefan Löfven vägrade under gårdagen att acceptera Alliansens krav på avgång och lämnar frågetecken kring vilken typ av regering som kommer att bildas. Sverigedemokraterna flörtar med Moderaterna, Alliansen vill bilda egen regering med Ulf Kristersson som statsminister och de rödgröna menar att en rödgrön regering där Stefan Löfven får fortsatt förtroende är det rimliga.

I nuläget ser det turbulent ut att få till en regering och inget av de traditionella blocken har fått egen majoritet. Över tid kan det innebära oro, säger Mats Hedenström.

Men han har fortfarande höga förhoppningar om att branschens frågor – särskilt knäckfrågan om butiksbrotten, kommer att tas på allvar.

De andra frågorna kring ett tydligare regelverk inom handeln kan bli svårare att få till men vi hoppas på att den regering som bildas ser fördelen med detta, liksom sambandet mellan kostnad att anställa och mängden jobb som skapas.

Inte minst, menar han, fyller dagligvaruhandeln en viktig funktion när det gäller integration och bekämpande av ungdomsarbetslöshet.

Unga och utlandsfödda som är två grupper som står långt bort från arbetsmarknaden har stora möjligheter att få jobb inom handeln. Om man underlättar för arbetsgivarna, säger han.

Pär Bygdeson, vd hos Livsmedelshandlarna ser också utmaningar med det parlamentariska läget.

Det är svårt att vara riktigt positiv eftersom det är ett så osäkert läge. Med största sannolikhet blir det en minoritetsregering vilket också innebär en svag regering, säger Pär Bygdeson till Fri Köpenskap.

Med de sannolika regeringskonstellationerna som ligger på bordet kräver han däremot att partierna håller sina vallöften kring brottsfrågan. En bred majoritet är för tillträdesförbud och både Moderaterna och Socialdemokraterna har lovat krafttag mot brott i butik.

Nu gäller det att visa att man tar detta på allvar. Har man problem med soptippen så har man problem med soptippen oavsett ideologi.

Med rådande dödläge i regeringen är han mest orolig för att förändringar blir långsamma och kostnaderna fortsätter att ticka i handeln.

Det krävs ordentliga krafttag och jag är orolig över att brottsfrågan återigen kommer att vara den viktigaste frågan inför valet 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063