Så mycket måste köttpriset höjas
Värmen och den omfattande torkan har utlöst den värsta krisen för svenska jordbrukare på flera år och ökade foder- och strökostnader kommer att höja priset på svenskt kött med råge, annars riskeras en utslagning av svensk köttproduktion, det skriver LRF i en ny rapport.
Under en pressträff på onsdagen presenterade LRF siffror för olika köttslag och kunde konstatera att för kotletter kommer priset behöva öka med 7,9 procent, för biff, 6 procent och för lammytterfilé skulle priset behöva öka med 8,5 procent för att branschen ska klara sig. För konsumenten skulle det i så fall till exempel innebära att en biff på 200 gram skulle kosta 3,50 kronor mer, en total kiloprisökning på 17,50 kronor.
”Om handeln och konsumenten inte är beredd att betala lite extra för det svenska köttet så riskerar vi att förlora det svenska kött som är både klimat- och miljösmart och som bidrar till en levande landsbygd”, skriver LRF i ett pressmeddelande.