”Tillträdesförbud ingen grund för diskriminering”
En majoritet i riksdagen är nu för beslutet att införa ett så kallat tillträdesförbud i handeln. Risken för ökad diskriminering av grupper och individer förstärks inte genom ett förbud, tror Svensk Handel.
För att komma tillrätta med snatterier, stölder och olaga hot har landets handlare länge arbetat för att få till stånd ett tillträdesförbud. Nu är det på väg att bli verklighet. Foto: Colourbox
En utredning om tillträdesförbud pågår och med bifall från arbetsmarknadsminister Ylva Johansson,(S), räknar Svensk Handel nu med att en majoritet i riksdagen är för förbudet. Svensk Handel, som länge drivit frågan, förväntar sig att den regering som tar plats efter valet genomför beslutet.
– Det är orimligt att handlaren i dag helt saknar möjlighet att avsluta kundrelationen. Att införa ett tillträdesförbud är en markering och en viktig pusselbit för att skapa tryggare butiker, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Men kan inte handlarna redan idag porta kunder från sina butiker?
– Ja, det står varje handlare fritt idag att förbjuda kunder tillträde till butiken. Men vill personen ifråga inte åtlyda förbudet kan han eller hon inte dömas för det i domstol. Vår ambition är att hitta effektiva verktyg som gör våra butiker tryggare.
Hur stort är problemet i branschen?
– Personer som trakasserar och skadar andra inträffar inte ofta. I mitt jobb möter jag det cirka en gång i månaden. Stölder inträffar däremot dagligen. Det är ett stort problem.
Finns det någon risk för att ett tillträdesförbud kan utnyttjas till att stänga ute och diskriminera personer, kulturer och grupper av individer som man av någon anledning ogillar?
– Den möjligheten finns redan idag för de som är ute i dunkla ärenden. Vi tror tvärtom att en lag kommer att göra processen mer transparent och försvåra den typen av beteende. Vi ska också komma ihåg att ett tillträdesförbud ska dömas ut av domstol. Det krävs med andra ord att personen i fråga först blir dömd för brott innan ett tillträdesförbud kan bli aktuellt. Den som känner sig felbehandlad får då möjlighet att på laglig väg söka upprättelse. Inga av de etablerade partierna som är för förbudet är intresserade av att öppna några bakdörrar som ger utrymme för diskriminerande retorik.
Hur ska ett tillträdesförbud genomföras rent praktiskt i butikerna?
– Så långt har man inte kommit ännu i utredningen. Det kommer inte att handla om att personal och handlare fysiskt måste ingripa. Händer det något är polisassistens alltid det bästa. Vi avvaktar och ser vad utredningen kommer fram till.
Kommer vi att få se fler väktare och ordningsvakter ute i handeln nu?
– Det har länge funnits ett motstånd till alltför många väktare och ordningsvakter på butiksgolvet. Men i den polisbrist som nu råder ser vi att alltfler handlare anlitar privata bevakningslösningar. Tillsägelser från uniformerade personer är mer effektiva.