Skörden den lägsta på över 25 år
Förra året blev spannmålsskörden 6,5 miljoner ton. I år ser den ut att bli endast 4,2 miljoner ton — och därmed den lägsta skörden sedan 1992, enligt Lantmännens prognos.
Hektarskördarna är drygt 30 procent lägre än femårssnittet på 6,2 miljoner ton.
– Vi ser allvarligt på detta, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef vid Lantmännen.
Den ovanligt blöta hösten 2017 medförde att det höstsåddes 25 procent mindre höstvetearealer än året före. Efter den blöta perioden kom en extremt varm och torr vår i hela landet. Det ledde till en låg andel höstvete och en sänkt avkastning på både höst- och vårsådda grödor.
Den låga skörden innebär inkomstbortfall på cirka tre och en halv till fyra miljarder kronor för Sveriges lantbrukare. Växtodlare påverkas direkt genom betydligt mindre skördar. Utöver en minskad spannmålsskörd riskerar animalie- och mjölkproducenter brist på grovfoder.
"Oro och frustration"
Dessutom kommer Sverige, som normalt är nettoexportör, att bli nettoimportör av vete.
– Sverige har alltid varit självförsörjande av spannmål. Det är vi inte i och med årets skörd, säger Mikael Jeppsson.
– Det är klart att vi känner en oro och frustration. Men vi måste vara professionella och hantera det på ett så bra sätt som möjligt. De ton som vi saknar kan vi importera, men det är lantbrukarna som drabbas mest.
Sverige värst drabbat
Generellt sett är alla odlingar i Sverige drabbade, även om vissa områden har klarat sig bättre än andra. I norra Sverige förväntas skörden av spannmål nå normala nivåer, tack vare lokalt regn och svalare väder. Men Mikael Jeppsson understryker att i och med att norra Sverige har en väldigt liten del av spannmålsodlingen hjälper det inte böndernas situation särskilt mycket.
I södra, östra och västra Sverige samt i områden kring Mälaren innebär det torra och varma vädret låga avkastningar på spannmål och en total vallskörd långt under det normala.
– Det var torrt förra året också, men skörden blev bra eftersom temperaturerna var lägre. I år är temperaturerna högre och spannmålen trivs inte i det.
Situationen ser ut på ett liknande sätt i hela Östersjöområdet, men enligt Lantmännen har Sverige drabbats värst.
– Ett regnområde kom över Danmark, som fick mer regn än Sverige. Samma sak hände på östra sidan, vid Baltikum. De har det torrt, men de har fått mer nederbörd än vi, säger Mikael Jeppsson.
Prognosen gäller den svenska skörden för spannmål, oljeväxter och trindsäd.