23948sdkhjf

Bred facklig attack mot bantad arbetstid

Att tvingas ner i arbetstid är inte ovanligt. Men när det sanktionerades av Arbetsdomstolen gick Facksverige i taket. – Nu måste vi fundera ut en motstrategi, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

Lagar och kollektivavtal har satts ur spel, anser Handels ordförande Susanna Gideonsson. Nu blir det hårt mot hårt, direkt i vinterns avtalsrörelse.


– Självklart, det här är ingen fråga som kan vila, säger Gideonsson.

Svenskt Handel vill tona ner frågans betydelse och anar att tonläget hänger ihop med den stundande lönerörelsen.

– Det här är inget stort problem, säger Svensk Handels förhandlingschef Tomas Undin.

"Berör alla"


Bakgrunden är förra veckans dom i Arbetsdomstolen som gav klartecken för sättet som en Coop-butik i Örebro "tvingat" anställda att gå ner i arbetstid i stället för den vanliga vägen med bland annat turordningsförhandlingar.

– Kollektivavtalen måste skrivas om, lagen ger inte det skydd som vi trott, säger Gideonsson.

Handels har redan uppvaktat politikerna. Och frågan har också hamnat på LO:s bord.

– Det här kommer att beröra alla på svensk arbetsmarknad, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Både Thorwaldssons och Gideonssons bedömning är att nedbantade arbetstider, eller hyvling som facket kallar det, är relativt vanligt och att det ofta sker i det tysta, mer eller mindre med tvång.

– Tolv procent av våra skyddsombud svarar att hyvlingar sker på arbetsplatserna, säger Gideonsson som tycker det är bättre med regelrätta uppsägningar under ordnade former.

Vanligare jobba mer


– Annars får vi en ordning där alla springer omkring och jagar timmar, det blir en råddig arbetsmarknad, säger hon.

Arbetsgivarorganisationens statistik visar att det är vanligare med förändrade anställningsavtal med högre sysselsättningsgrad än tvärtom.

– Omkring tio procent av anställningsavtalen har reglerats med lägre arbetstid, men då ingår alla de som går ner i tid i samband med föräldraledighet. Och det utgör nog den vanligaste formen, säger Undin.

TT


Fakta: Det aktuella fallet



Handels stämde Coop när anställda på Coop Forum-butiken i Marieberg i Örebro fick sina heltidstjänster neddragna till deltidstjänster.
Coop menade att det handlade om omreglering av tjänster vilket inte omfattas av några turordningsregler eller uppsägningstider enligt lagen om anställningsskydd (las).
Handels anser att vid arbetsbrist ska las gälla, vilket betyder att arbetsgivaren ska ta hänsyn till turordningsregler samt uppsägningstid.
Arbetsdomstolen gick på Coops linje.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078