Fosfor i mat en stor miljöbov
Fosfater och andra fosforhaltiga tillsatser pekas ut som en bidragande faktor till övergödning och algblomning i våra vattendrag. – När jag såg siffrorna över hur mycket fosforföreningar som tillsätts i den svenska matproduktionen var min första reaktion att detta inte kunde vara sant.
Närmare bestämt har forskarna beräknat att 60 ton fosfor från denna källa läcker ut i våra sjöar och hav varje år. En siffra som kan jämställas med de tidigare utsläppen från maskindiskmedel – innan fosfatanvändningen där begränsades till 0,5 procent.
– Fosfor har i flera decennier stått i fokus för arbetet med att minska övergödningen av insjöar och hav, så jag trodde att alla stora fosforkällor i samhället var noga utredda ur miljösynpunkt, säger professor Anders Grimvall, vetenskaplig koordinator vid Havsmiljöinstitutet i ett pressmeddelande.
Fosfor finns naturligt i proteinrika livsmedel som kött, mejeriprodukter och baljväxter, men industrin tillsätter också betydande mänger fosfor i form av olika tillsatser för att binda upp insprutat vatten i köttprodukter eller ge en syrligare smak i läsk.
För att må bra behöver en människa mellan 600 och 700 milligram fosfor per dag, men det genomsnittliga intaget är dubbelt så stort. Ett överskott som inte stannar i kroppen utan hamnar i avloppen. Mycket slinker också förbi reningsverket och läcker ut i vattendragen.
Tillsatser som innehåller fosfor
Fosfater används bland annat som konsistensmedel för att binda vatten i exempelvis köttprodukter som korv, kassler, fläskytterfilé eller fryst kyckling, som klumpförebyggande medel, som antioxidationsmedel, som surhetsreglerande medel och som bakpulver. Fosforsyra används bland annat som surhetsreglerande medel i viss läsk.
E101 Riboflavin-5-fosfat
E338 Fosforsyra
E339 Natriumfosfater
E340 Kaliumfosfater
E341 Kalciumfosfater
E343 Magnesiumfosfater
E442 Ammoniumfosfatider
E450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
E451 Natrium och kaliumtrifosfater
E452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater
E541 Natriumaluminiumfosfat
E1410 Monostärkelsefosfat (deklareras ofta modifierad stärkelse)
E1412 Distärkelsefosfat (deklareras ofta modifierad stärkelse)
E1413 Fosfaterat distärkelsefosfat (deklareras ofta modifierad stärkelse)
E1414 Acetylerat distärkelsefosfat (deklareras ofta modifierad stärkelse)
E1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat (deklareras ofta modifierad stärkelse)
Källa: Äkta Vara