23948sdkhjf

Hon tog storslam i Chark-SM

I Chark-SM 2016 tog ett och samma företag fyra guld av 16 möjliga, Björk & Co. Det lilla charkuteriet i Hälsingland tacklar konkurrensen från jättarna genom att hålla kvar vid gamla produktionsmetoder och unika recept.

Ända sedan 1905 har familjen Björk tillverkat korvar, skinkor och charkuterier i lilla Färila i Hälsingland. Nu driver fjärde generationen charkuteri och en omfattande grossistverksamhet med en bred målgrupp, från storhushåll och restauranger till detaljhandel och den egna delikatessbutiken.


Företagets vd Maria Björk svarar snabbt och spontant på frågan hur ett litet familjeföretag kan hävda sig mot konkurrenter med stora muskler och mycket kapital.


– Hög kvalitet. Och goda produkter. Det tror jag folk tänker på när de hör Björk & Co. Och att vi verkar i Hälsingland, det sätter sig direkt.


Egentligen har Maria inte alls tid för en intervju just nu. November och december är Björks absolut mest hektiska period på året. Då utgör de egenproducerade charkvarorna närmare 90 procent av det som distribueras, jämfört med ungefär hälften resten av året.


– Vi har många julbordskunder som knappt handlar andra tider på året. Julmaten är så traditionsbunden, jag tror det är en stor anledning till att de väljer oss, eftersom vi tillverkar enligt gamla metoder, menar Maria.


De fyra gulden i Chark SM 2016 borde vara ett bra kvitto på Marias uppfattning. Björk & Co tog storslam i fyra klasser; Kokt julskinka, Rökt påläggskorv, Traditionell chark och Bacon och rökt sidfläsk.


– Mest stolt är jag över forbondekorven som vi tillverkar enligt gamla metoder, den håller i fem månader. Vi får mycket beställningar på den och skickar till när och fjärran.


Enligt Maria ökar över lag konsumenternas intresse att handla direkt från tillverkaren.


– Vi har ett väldigt uppsving i vår egen butik. Korv, bacon och skivat fläsk går bra – och olika korvar. Vi märker att det är bra att synas ute i landet. Om vi till exempel varit på en mässa i Stockholm så kommer folk ihåg oss. När de sedan passerar Färila på väg till och från skidsemestern stannar de för att handla. Och sen blir det mun-till-mun-metoden med deras vänner och bekanta.


Utmaningarna med att driva ett litet charkuteri är stora. Nya lagkrav och restriktioner och fasta kostnader för certifiering tär på lönsamheten. Kostnader som är omöjliga att hämta in hos stora inköpare.


– Coop och Ica säger vad de vill betala och sedan får man foga sig. Marginalerna krymper hela tiden. Det är tufft.


Ändå trivs Maria bra och hon vill inte byta ut tillvaron som vd för ett småföretag, trots allt det innebär att ständigt vara beredd att rycka in i alla möjliga roller.


– Även om man jobbar mycket så är det kul och omväxlande. Ibland är det tungt och då kan jag sakna min pappa väldigt mycket. Han var ett stort stöd och en riktig entreprenör. Han kunde allt och hoppade in i varenda del av företaget.


CHRISTINA BILD


christina.bild@fri-kopenskap.se


08-670 41 37


Om Maria Björk


Aktuell: Tog guld i fyra klasser på Chark-SM 2016, bland annat i klassen julskinka.


Ålder: 53 år.


Gör: Vd för Björk & Co som driver charkuteri och grossistverksamhet.


Familj: Sambo som jobbar i företaget. Två söner, 20 och 23 år.


Bor: I Färila.


Fritid: Gillar att promenera, springa och titta på sönernas fotbollsmatcher bland annat.


Favoritcharkprodukt: Ingen speciell, men jag har alltid tyckt om korv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063