Mindre salt i 60 livsmedel
Fler saltminskningar än ökningar och Coop är bäst på att dumpa saltmängden. Det visar en ny granskning av 300 vanliga livsmedel.
Därför har Konsumentföreningen Stockholm gjort en uppföljning av sin granskning från 2013 angående salthalten i livsmedel, skriver Food Supply.
Den visar att saltmängden minskats i 60 av 300 undersökta produkter. Sänkningarna gäller bland annat färdiga köttbullar, falukorv, kex och flingor.
Å andra sidan har salthalten ökat i 50 av de undersökta produkterna, exempelvis pannkakor, varmkorv och smörgåsskinka.
I resten av de testade livsmedlen är salthalten oförändrad medan vissa varor har utgått.
Det företag som har gjort flest enskilda stora sänkningar, minst 0,4 gram salt per 100 gram produkt, är Coop. Kedjan har gjort sex stora minskningar.
Ica lägger sig på andra plats med två stora minskningar. Men både Coop och Ica har även gjort två stora ökningar av salthalten.