Konditor med tävlingsnerver
Lina Anderssons liv kretsar just nu kring en enda sak: bakning. Som SM-vinnare för unga bagare fick hon en expressbiljett till junior-EM i januari och nu tillbringas all fritid i bageriet.
– Jag har lärt mig jättemycket av min kollega Frida Leijon när det gäller tävlingar. När jag assisterade henne inför Årets konditor övade hon varenda kväll, och när vi kom till tävlingen hade vi fyra stora skåp med saker som vi rullade in. Det tog mycket tid att förbereda men det var väl värt besväret, säger Lina Andersson.
Frida Leijon, som liksom Lina Andersson jobbar på Güntherska Hovkonditori & Schweizeri i Uppsala, vann nyligen titeln Årets konditor 2016 och är rutinerad i tävlingssammanhang. Frida har tävlat i bland annat SM och EM för unga bagare, konditor-VM 2015 samt med konditorlandslaget.
– Om det inte varit för Frida hade jag kanske inte tävlat alls. Hon började tjata om SM redan förra året och fortsatt året därpå. Hon har peppat mig jättemycket, säger Lina.
Tävlingsupplägget för SM och EM är i stort sett detsamma. För båda tävlingarna ska deltagarna på tid baka matbröd, franskbröd, vetebröd, wienerbröd och ett skådebröd, det vill säga en brödskulptur, eller en tårta. Under SM är temat valfritt, och Lina valde Disney.
– Som skådebröd gjorde jag en Musse Pigg-figur och på matbrödet pudrade jag en Disneylogga.
Inför EM är temat kärlek, satt i förväg och just nu övar Lina tillsammans med trean i Årets Unga Bagare, Anna Säll.
Inför SM gjorde Lina över tio generalrepetitioner och EM lär kräva minst lika mycket.
– I SM tävlade man en och en. I EM samarbetar man två och två men gör ändå sina egna saker, förklarar Lina.
Ägarna till Güntherska uppmuntrar Lina på alla sätt, men så har de också en unik förståelse för skrået.
Familjen Landing har varit verksam inom näringen i 120 år och numera huserar fjärde och femte generationen bland moussetårtor och surdegsbröd.
– Det har betytt mycket att de är så engagerade. De ger mig ledigt för tävlingar och jag får vara här och öva. Det är inte alla som får sådana förutsättningar.
Att det blev just konditorsyrket förklarar Lina dels med ett medfött intresse, dels med sin hemort.
– Det finns inte så mycket att göra i lilla Ånge, så man är mycket hemma och pysslar.
Numera blir det sällan tid för hemmabak. Men när det väl sker vet hon vilka varor hon ska sikta in sig på i livsmedelsbutiken.
– Alltid smör, aldrig margarin. Och jag skulle aldrig köpa vanillinsocker, bara riktig vanilj. Kvaliteten på choklad är också viktig, tiokronorschoklad skulle jag aldrig köpa, det är bättre att lägga till och köpa något riktigt bra.
CHRISTINA BILD
christina.bild@fri-kopenskap.se
08-670 41 37
Fakta: Om Lina Andersson
Aktuell: Årets unga konditor-talang 2016. SM-vinnare för unga bagare 2016 .Tävlar i Junior-EM i bageri i januari 2017.
Ålder: 22 år.
Bor: Uppsala.
Familj: Singel.
Bakar helst: Jag älskar omväxlingen mellan bageri och konditori, men wienerbröd är extra kul.
Arbetar på: Güntherska Hovkonditori & Schweizeri.
Fritid: Övar inför tävlingar. Gillar att åka skidor, både utför och längd.
Bästa beslut: Att jag vågade flytta från Ånge till Gävle när jag var 15 år. Om jag inte hade gjort det hade jag nog inte varit i det här yrket.
Sämsta beslut: Inget! Jag tycker att det går bra!