23948sdkhjf

Nötfärs tros ligga bakom ehec-utbrott

17 svenskar har drabbats av ehec sedan september och nu kopplar man utbrottet till nötfärsprodukter.
Efter att 17 personer drabbats av mag- och tarmbesvär orsakade av ehec, har man genom intervjuder hittat en koppling till färska kebab- och nötfärsspett och andra nötfärsprodukter. Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket spårat de misstänkta livsmedlen tillbaka till gårdsnivå. Analyser utförda av Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visade att djuren bar på samma variant av ehec som de insjuknade personerna smittats av.

– Köttfärs är en riskprodukt, eftersom bakterier på ytan kan blandas in i köttet när det mals. Steker du en hel köttbit räcker det att steka på ytan för att bakterierna ska dö, medan till exempel en hamburgare måste vara helt genomstekt. Tvätta händerna noga när du tagit i rått kött och håll isär rått kött och andra livsmedel när du lagar mat, säger Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare Mats Lindblad.

Fyra av de drabbade har utvecklat den allvarliga följdsjukdomen hemolytisk uremiskt syndrom, HUS, som är en sjukdom som drabbar njurarna och kan ge kroniska besvär.

– De som blev sjuka kommer från flera olika län och de analyser som gjorts av oss och SVA av bakteriernas arvsmassa har varit ett viktigt verktyg för att kunna hitta den gemensamma orsaken till utbrottet, säger Cecilia Jernberg, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Djurägarna på de provtagna gårdarna har nu fått hygien- och besöksriktlinjer, samt rekommendationer om åtgärder för att snabbare bli av med smittan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078