Bara vart fjärde köpt äpple är svenskt
Sverige skulle kunna vara i stort sett självförsörjande vad gäller äpplen. Men ändå är bara vart fjärde äpple som säljs svenskt.
– Det handlar ju i hög grad om att få de stora uppköparna att köpa in mer svenskt. Svenska odlare kan odla mycket mer än de redan gör, men då måste de få ett hyggligt pris för sin produkt. Många affärer vill ha billiga äpplen under höstarna, då köper de från utlandet och konkurrerar ut den svenska frukten, säger Hilde Nybom, professor och äppelförädlare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, till SVT.
Svenska äpplen är bra. Kortare transporter innebär ett mindre avtryck på klimatet. Dessutom är kraven på besprutning högre och mindre bekämpningsmedel behövs eftersom skadeinsekterna är färre tack vare klimatet. Utländska äpplen hamnar på en tredjeplats bland besprutade livsmedel i affären enligt Världshälsoorganisationen (WHO) och efterfrågan på de svenska äpplena är det inget fel på.
– Affärerna biter sig själva i svansen. I alla enkäter som vi har gjort så vill folk köpa svenskt och är beredda att betala lite extra för det. Men butikerna behöver hjälpa till i sin marknadsföring och berätta om sorterna, säger Hilde Nybom.
Stora livsmedelskedjor köper in frukten via grossistbolag och därför är risken att volymen blir avgörande för om det ska köpas in svenska äpplen.
– Nackdelen kan vara att det är trögare att få till det med lokala leverantörer. Man måste få till jättestora volymer, berättar Mikael Lagerwall, presschef på Citygross för SVT.
Svenska äpplen är knutna till olika säsonger och om butikerna skulle helt satsa på svenska äpplen skulle de behöva byta äppelsorter efter säsong.
– Vill uppköparna ha golden delicious året runt så kan de ha en beställning hos en stor leverantör och få en och samma sort från olika länder beroende på årstid, Frankrike ena månaden, Argentina nästa, säger Hilde Nybom.
Peter Hägg, kategoriområdeschef på Ica Sverige tycker inte att det är relaistiskt att Sverige skulle kunna bli självförsörjande på äpplen.
– Det får vi inte ihop helt enkelt, det skulle krävas extrema förändringar inom svensk odling. Vi vet att det finns stark efterfrågan på lokalt och svenskt och där jobbar vi för att öka andelen, men det är ingen quick fix, säger han till SVT.