23948sdkhjf

Äldres matvanor kartläggs

Äldre hemmaboende löper högre risk för undernäring. Därför undersöker högskolan Kristianstad matvanorna bland äldre ensamstående som vårdas i hemmet.
Den aktuella studien genomförs av gastronomistudenterna Tatiana Lindberg och Kadija Hadid vid Högskolan Kristianstad. Målet är att intervjua ensamstående äldre över 85 år med hemtjänst i Simrishamn och Malmö för att därigenom undersöka deras syn på sin matsituation.

– Förhoppningen är att vi genom studien kan addera de äldres perspektiv på sina problem och vilka åtgärder de skulle vilja se, säger Elisabeth Rothenberg, professor och dietist och handledare till studien.
Enligt en tidigare studie av Albert Westergen, professor i Omvårdnad vid Högskolan Kristianstad, löper hela 65 procent av hemmaboende äldre risk för undernäring. Detta ökar risken för sjukdom och olycksfall, vilket innebär höga kostnader för samhället och en kraftigt försämrad livskvaliteten för individen.

Projektet är en del av Findus initiativ Krafttaget, vars syfte är att stärka förutsättningarna för äldre att äta rätt och därmed minska risken för undernäring. Genom initiativet vill Findus Special Foods bidra till att uppmärksamma problemet med undernäring bland äldre och att starta diskussioner och kunskapsutbyten mellan akademi, profession, näringsliv och politiker.

Under hösten anordnas två paneldiskussioner på temat i Malmö respektive Linköping där fokus ligger på hur man genom att minska undernäringen kan sänka kostnaderna både för samhället och för landets äldre. Vid seminarierna deltar representanter från akademin, professionen, näringslivet och politiken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08