23948sdkhjf

Krossade linfrön plockas bort av Risenta, Ica och Coop

Efter att Livsmedelsverket har rekommenderat försiktighet med att äta linfrön har både Risenta och Ica tagit bort krossade linfrön ur sortimentet.
Linfrön innehåller förutom nyttiga fettsyror också linamarin – ett ämne som när det frigörs i kroppen i värsta fall kan framkalla bland annat illamående och kräkningar vid ett alltför stort intag. Eftersom det idag inte är förbjudet att sälja krossade linfrön är den nuvarande situationen oklar för producenterna.

- Vi månar alltid om konsumenternas hälsa och därför har vi i det här läget beslutat att dra in våra leveranser av krossade linfrön, konstaterar Risentas vd Niklas Truedsson.

Ica har valt att helt ta bort krossade linfrön ur det centrala sortimentet, liksom alla recept med krossade linfrön. Även Coop inför säljstopp för de krossade linfröna.

Enligt Livsmedelsverket kan linfrön bilda vätecyanid och rekommenderar ett maximalt intag av en till två matskedar hela linfrön per dag och att undvika krossade linfrön. Linfrö innehåller ämnen som kan ge upphov till vätecyanid. I dagligt tal kallas vätecyanid ibland för blåsyra. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga symptom vid för höga doser. Den mängd vätecyanid som kan frigöras vid den vanligaste användningen av hela linfrö, en till två matskedar per dag, anses riskfri. Linfrön bildar ett slem som gör att maten passerar lättare genom tarmarna. Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket cyanid bildas. När de är krossade eller malda blir innehållet i fröna mer tillgängligt för kroppen. Detta kan öka risken för att drabbas av negativa hälsoeffekter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.101