"Umeås största kök i butiken"
Med norrländskt jävlaranamma har Mats Calla gått från mejerikylen i Pajala till att driva en av Umeås mest uppskattade och välmående livsmedelsbutiker.
En gigantisk ombyggnad sker just nu i butiken där 930 kvadratmeter butiksyta blir till 1 730.
Och när Mats gör någonting är det sällan i liten skala.
– Jag är ganska säker på att vi kommer att ha Umeås största kök, och det är ingen annan som kan göra samma sak som oss. Om de ska kopiera vår idé får de bygga om parkeringen och butiken för 15-20 miljoner – så det är ingen som bara kan snyta fram det här, säger han.
Mats tog över den dåvarande Rimibutiken på Teg 1998. Under 2002 omdanades butiken till den Ica Supermarket som Umeåborna bäst förknippar med slogan ”Ica Superteg – din vardagshjälte på Teg”.
– Vi var en enkel lågprisbutik men sedan har vi kämpat och byggt mervärde bit för bit. Vi har lyssnat på vad kunderna vill ha och vi har haft en fantastisk utveckling i butiken.
Under 2015 blev butiken viral. Det såldes inte lika mycket färdiglagad mat på helgen så något var tvunget att göras åt de tomma blecken i buffén.
– Då kom våra kockar på idéen att sälja chips och ostbågar på lösvikt – och det blev en enorm succé när hela Sveriges media rapporterade om det. Det smällde bara till i försäljningen. Vi sålde så att det knakade, säger Mats Calla, som avslöjar att den försäljningen nu har svalnat av.
Men några tomma bleck är det däremot inte frågan om. Butiken är i en gigantisk ombyggnad och om ungefär en månad beräknas den vara klar.
– Ni måste bara komma hit och se med egna ögon – det är helt otroligt så bra det kommer att bli. ”Jag säger som Ingemar Stenmark, det går inte att förklara för den som inte förstår.”
Allt kommer att säljas i större omfattning efter ombyggnationerna men det är ingen tvekan om att det är just den färdiglagade maten som Mats hjärta klappar extra för.
– Som handlare är man mycket ute i världen och tittar på andra butiker. Det är alldeles solklart att det går mer och mer åt att kunderna inte har tid eller kunskap att laga riktig mat.
För att ligga rätt i tiden har Ica Superteg planerat den stora kökssatsningen i flera år – och smygtestat med varmmatsbufféer i butiken och foodtruck på parkeringen utanför. Nu kommer allt enligt Mats att sitta som ett smäck. Förutom lunchbufféer i enorm storlek finns en lucka till köket där bilkunder kan hämta mat som beställts via online-menyn superkoket.se
Sex kockar har anställts för att klara uppgiften
– Det är inte en jättelång delidisk med någon som står bakom och skivar skinka som gäller längre. Det är rejäl mat som ska ätas för dagen och som man säljer med trygghet. Kunden ska veta vilka råvaror det är och varifrån de kommer.
Med det norrländksa drivet känns det motigt för Mats Calla att ombyggnaden tagit sådan tid, men snart är det klart och Mats kan göra det han är bäst på. Att kränga mat – i enorma mängder.
– Det har nästan känts lite jobbigt när kollegor har kommit och tittat. Det är jättekul att de kommer och tittar, men man tänker ”kom inte än”. Det kommer säkert att ta ett år innan alla rutiner sitter på plats, men när vi väl fått igång det kommer det bli så fruktansvärt bra.
Om Mats Calla
Ålder: 52 år.
Bor: På Böleäng söder om Umeå.
Bakgrund: Jobbat på Ica i nästan hela sitt liv. Började i mejerikylen i Pajala och har gått den äkta ”Ica-vägen”. Har varit butikschef på Ica Superteg i 18 år.
Fritid: Springer maraton, tränar och reser. Gärna till Hemavan där han har stuga.
Favoritmat: En god köttbit med en god sås.
Vad skulle du säga till dig själv som 15-åring?
Jobba på det du tror på, det är nog ingen som skulle säga att man kunde göra karriär på att plocka mejeri i en Ica-butik, men om man alltid ger allt kan man bli vad som helst.
Bästa beslut: Det vet jag inte, jag har tagit så många beslut att jag har svårt att hålla koll på dem. Det tar inte länge för mig att ta beslut men det bästa för min karriär var nog beslutet att flytta till Umeå.
Sämsta beslut: Ingen aning, eftersom jag tar så många beslut har jag säkert tagit många dåliga beslut också.