Willy och Ica tar upp kampen mot matsvinnet
Varför kasta ätbar mat och frukt som i stället skulle komma till nytta? Trenden med att ta tillvara mat i stället för att slänga den i soptunnan bara växer.
Varje år slängs mer än 600 000 ton mat i onödan i Sverige. Den största delen av matsvinnet uppstår i hemmet, men även i livsmedelsbutiker slängs mycket mat som fortfarande går utmärkt att äta, till exempel för att bäst-före-datumet närmar sig eller för att varan har något skönhetsfel.
– Det har gått över förväntan. Det finns många organisationer som vill ta emot maten, behovet av hjälp är stort där ute. Men vi har mer att ge och vi söker nu samarbeten med ännu fler organisationer på många håll i landet, säger Thomas Evertsson, vd på Willys.
Willys vill nu hitta fler samarbetspartners med målsättningen att 50 butiker ska ha etablerat samarbeten med lokala hjälporganisationer innan årets slut. Exempel på organisationer som tar emot mat från Willysbutikerna är Frälsningsarmén, Stadsmissionen, Hela Människan och Alsike kloster.
Ica har i sin tur tillsammans med Helsingborgbaserade företaget Rescued Fruits räddat 10 000 kilo frukt som annars skulle ha slängts. Överbliven frukt från Icas lager har blivit fruktdryck och marmelad under Icas eget varumärke. Från och med denna vecka kommer även frukt från Icabutiker att återvinnas.
– Ambitionen är att få ut all frukt till Icabutikerna och att få den såld, men ett visst svinn är oundvikligt. Därför är vi oerhört glada över vårt samarbete med Rescued Fruits där vi tillsammans räddat mer frukt än vi vågade hoppas på. I höst ska vi testa ett returflöde av äpplen från butik, eftersom den svenska äppelsäsongen generellt sett medför ett högre svinn än andra delar av året, säger Peter Hägg, sortimentschef frukt, grönt och blommor på Ica Sverige.