23948sdkhjf

Ett steg mot odlade matsyrsor

Ogräs och biprodukter från jordbruket kan användas för att föda upp odlade syrsor som ett proteinrikt livsmedel för människor.
Odlade insekter har lyfts fram som ett miljövänligt alternativ till kött av bland annat FN, då de tycks lätta att odla och ger mycket protein till låg kostnad. Men för att de ska vara tillräckligt hållbara behöver de födas upp på annat än kycklingfoder som idag är den vanligaste födan. Det finns dock ogräs och biprodukter från jordbruk som går att använda som foder för syrsor, visar en färsk studie från SLU.

– Eftersom det finns klimat- och miljöfördelar med att äta insekter så tror vi att detta kommer att bli vanligare även i västvärlden. Vad vår studie visar är att det går att föda upp syrsor på foder som inte konkurrerar med annan livsmedelsproduktion, säger Anna Jansson, professor i husdjurens fysiologi vid SLU, som har lett studien.

Studien har gjorts med fälsyrsor i Kambodja, där många barn lider av undernäring och där behovet av billigt protein är stort. Bakgrunden till den är dels att miljövinsten med syrsorna inte blir särskilt stor i och med att syrsor och kycklingar växer ungefär lika bra på kycklingfodret, varför man vill hitta en alternativt foder som inte konkurrerar med något annat livsmedel. Dels att kycklingfodret är för dyrt för fattiga människor, där behovet av protein är så stort. Näringsvärdet i kycklingfodret är dessutom så pass högt att människorna skulle kunna äta det direkt, istället för att utfodra insekter med det.

De råvaror som nu testats framgångsrikt som foder till syrsor är gratis eller nästan gratis och det innebär att även väldigt fattiga människor skulle kunna föda upp syrsor, åtminstone för att täcka sin egen familjs behov. De bästa råvarorna, som kunde användas som enda ingrediens i fodret, var toppskott från kassavaplantor och ogräset Cleome rutidosperma, som hör till familjen paradisblomsterväxter.

– Studien är gjord i Kambodja, men vi arbetar med hypotesen att en sån här uppfödning skulle kunna fungera även med svenska växter och restprodukter, säger Anna Jansson.

I exempelvis Asien finns en tradition att äta insekter och vissa betraktas som delikatesser, medan vi i västvärlden är mer skeptiska till dem som livsmedel. Hittills har man främst fångat vilda insekter, men för att möta en växande efterfrågan prövar man nu att odla dem.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094