Torftiga menyer bromsar vegetariska luncher
Kvinnor och ungdomar vill gärna äta vegetarisk lunch. Men ett dåligt utbud på restaurangerna hindrar dem. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av GoGreen. Enligt undersökningen vill var tredje svensk äta mer vegetariskt till lunch och nära varannan uppger att de skulle äta mer vegetariskt om utbudet var större.
Det är främst kvinnor och unga (18-29 år) som efterfrågar vegetariska alternativ på lunchbordet. Varannan kvinna uppger att de skulle välja vegetariskt om utbudet var större.
– Många vill äta mer grönt, både för hälsan och miljön. Även om det kommer fler gröna alternativ så tycker många fortfarande att det är svårt att hitta en riktigt god vegetarisk lunch, säger Emilie De Craene, ansvarig för Lantmännens varumärke GoGreen.
En kartläggning som GoGreen gjort av 150 lunchrestauranger och caféer i Stockholm, Malmö och Göteborg visar att endast drygt två av tio rätter (22 %) är vegetariska. Andelen var högst i Stockholm (24 procent) följt av Malmö (23 procent) och sist Göteborg (19 procent).
– De vegetariska alternativen på restauranger borde handla om att addera exempelvis bönor eller andra proteinrika grönsaker. Man ska inte behöva kompromissa med smak, näringsinnehåll och mättnadskänsla bara för att man vill äta lite grönare, säger Emilie De Craene.