23948sdkhjf

Ica satsar på att minska matsvinnet hos hushållen

"Bäst före" blir "minst hållbar till" i Icas satsning på ny datummärkning. Syftet med kampanjen, som startar i höst, är att uppmärksamma kunderna på märkningens verkliga betydelse och därmed reducera matslöseriet.
Fyra av Icas egna yoghurtsorter är först ut att få den nya märkningen. Ica hoppas att kunderna ska göra en egen bedömning av maten genom att titta, lukta och smaka istället för att låta bäst före-datumet avgöra. I dag är en alltför stor del av maten som slängs i hemmen bra livsmedel. Mat som förvaras rätt håller oftast längre än bäst före-datumet vilket gör att en mer korrekt märkning egentligen är "minst hållbar till".

Kerstin Lindvall, chef corporate responsibility, Ica Sverige:

– En tvåbarnsfamilj slänger mat för upp till 6 000 kronor per år. Det är negativt både för den enskilda kunden och för miljön. Vi vill utmana den nuvarande bäst före-märkningen genom att på några Icaprodukter använda en annan text som tydligare beskriver vad märkningen betyder, det vill säga att produkten ofta kan ätas efter datumstämplingen, säger hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.547