23948sdkhjf

Sockret och fisken dyrare

Sockerpriset har skjutit i höjden det senaste året. Men lugn, lösgodiset blir inte dyrare. Däremot får vi betala mer för laxen.

Världsmarknadspriset på socker har stigit med 75 procent på ett år, visar index över prisutvecklingen för livsmedel från FN-organet FAO. Förklaringen är att Brasilien, en stor spelare på sockermarknaden, kraftigt minskat sin export i takt med att värdet på den brasilianska valutan real ökat i värde.


– De använder i stället mycket socker för att producera etanol för den inhemska marknaden. De kan välja, och gör det som är mest lönsamt, säger Helena Johansson, föreståndare vid Agri Food, på ekonomihögskolan vid Lund universitet.

Fler faktorer


Butikspriser påverkas med en viss eftersläpning, och så småningom kommer ett kilo socker i butiken att kosta mer än i dag.

– Men vi köper allt mindre rent socker, som bitsocker eller strösocker. Sockerkonsumtionen har inte förändrats över tid, men sockret ingår i färdiga produkter i stället, säger Karin Brynell, vd på Svensk dagligvaruhandel.

Socker finns som bekant i väldigt mycket, men då är råvaran socker en ganska liten del av priset. Det är förädlingen av varan som framför allt kostar.

– Även för godis, säger Helena Johansson.

Högre priser


Även om uppgången i sockerpriser inte blir så kännbar för svenska konsumenter kan den bli det för människor i andra, fattigare, länder där man köper mer rena råvaror.

Världsmarknadspriserna på livsmedel har sammantaget vänt uppåt i år, sedan priserna efter årsskiftet nått de lägsta nivåerna på nära 10 år.

– Det vi sett är en återhämtning, säger Helena Johansson.

Matpriserna i Sverige ligger drygt en procent högre än för ett år sedan. Men det ser olika ut för olika varor. I konsumentledet har priserna på kakao, kaffe och te sjunkit med 7,6 procent. En förklaring är att den svenska valutan är starkare än i inledningen av 2015, vilket gjort importen billigare.

Sug efter lax


Priset på fisk har däremot stigit med nära fem procent. Laxen spelar en avgörande roll, enligt Karin Brynell.

– Vi gillar ju lax i det här landet. Och det finns en stor ökad efterfrågan samtidigt som utbudet inte alls ökat i den omfattningen.

Norge, Chile och Skottland är världens tre stora laxexportörer. I Norge är utbudet enligt Karin Brynell oförändrat medan den sjunkit kraftigt i Chile de senaste åren. I år har olika miljöfaktorer lett till utbredd fiskdöd i odlingarna.

Priserna på frukt och grönsaker har också stigit, drygt två procent. Det kan bero på skördar och produktmix. Större intresse för ekologiskt höjer medelpriset för det som säljs.

TT


Fakta: Livsmedelspriser



Världsmarknadspriserna på livsmedel har stigit med 11 procent sedan januari, enligt Food price index från FN-organet FAO. Jämfört med för ett år sedan ligger priserna 7 procent högre. I augusti var det endast spannmålspriserna som inte ökade.
Den största ökningen står socker för, 75 procent på ett år. Mejeriprodukter och olja har också stigit. Kött och spannmålsprodukter har minskat i pris.

Källa: FAO

Fakta: Matpriserna i Sverige


Konsumentpriserna på livsmedel ökade med 1,4 procent under andra kvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol. Men det varierar mellan produktgrupper. Förändring i procent:

Bröd och spannmålsprodukter: 1,1
Fisk: 4,7
Mjölk, ost, ägg: 0
Oljor och fetter: 0,1
Frukt: 2,2
Grönsaker: 2,3
Sötsaker och glass 0,4
Kaffe, te och kakao: —7,6

Källa: SCB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093