23948sdkhjf

Het marknad för svenska bönor

Böntrenden växer sig starkare i Sverige. På Öland är det knappt att odlarna klarar av efterfrågan.
– Det är på gränsen. Vi jagar nya odlare med ljus och lykta, säger Stefan Lundgren, produktionschef på Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter.

Svarta, röda och vita bönor i salladen. Pasta där en tredjedel är gjord på bönmjöl. Produktserier med enbart svenskodlade bönor. Baljväxten blir allt vanligare på svenska tallrikar.

– Det finns absolut en böntrend. Det gäller baljväxter över huvud taget. Det är nytt i mat och det är ersättning till kött, och miljövänligt att producera. Svenskarna vill köpa svenskt också, säger Frans Johnson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

"Kundefterfrågan"

På Öland har det odlats bruna bönor sedan urminnes tider och landskapet står i princip för all produktion av kulturväxten. Sedan tre år har dock lantbrukare på ön börjat odla även svarta, röda och vita bönor.

– Det har varit en kundefterfrågan att vi ska prova på att odla det här. Svenskodlat är ju i ropet — i stället för att importera bönor från exempelvis Kina, Kanada eller var man nu hittar dem, säger Stefan Lundgren.

Han är produktionschef på den ekonomiska föreningen Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter, som tar emot skördar från sina 160 medlemmar och säljer bönorna vidare till grossister och livsmedelsföretag. Nu söker föreningen efter fler bönodlare.

– Det funkar inte att odla dessa bönor i alla delar av landet. Det kräver ett visst klimat. Vi hoppas på Gotland och i Kalmartrakten, säger Lundgren.

"Konkurrenskraftiga"

Vatten och värme, i rätt tid på året, är nyckeln till en bra bönskörd, men frost är illavarslande.

– Det är därför det odlas så mycket på Öland, här har vi ingen frost. Kommer det frost är det kört.

TT: Hur står sig de svenska bönorna i pris jämfört med importerade?

- Än så länge är vi konkurrenskraftiga på de flesta av de här färgade bönorna, säger Stefan Lundgren.

TT

Fakta: Bruna bönor störst

Sett till odlingsarealen är bruna bönor fortfarande överlägset störst på Öland med sina 570 hektar. På ön odlas det vita bönor på 125 hektar, röda (kidneybönor) på 75 hektar och svarta bönor på 25 hektar.
Totalt sett har arealen i Sverige med baljväxter — bland annat åkerbönor, konservärter och bruna bönor — ökat med drygt 55 procent sedan 2011. Den stora ökningen beror främst på EU:s förgröningsstöd, som söks automatiskt när ett gårdsstöd söks.
I år odlas det baljväxter på 65 200 hektar i Sverige. Åkerbönor, som främst används till foder, är den enskilt största grödan och svarar för 45 procent av baljväxtarealen.
Ett projekt med att försöka göra åkerbönan till livsmedel pågår just nu i Västra Götaland. Det sker i samarbete mellan forskare på Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI) och flera privata aktörer.

Källor: Jordbruksverket, LRF Växtodling, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter, JTI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078