23948sdkhjf

Fiskodlare får Änglamarkspriset

Svenska folket har röstat fram fiskodlarna Gårdsfisk som vinnare av årets Änglamarkspris. Företaget blir nu 100 000 kronor rikare och får chansen att sälja sina produkter i samverkan med Coops egna varumärken.
Änglamarkspriset, som tillkom för att uppmuntra goda initiativ inom miljö och hållbarhet har getts ut av Coop sedan 2002. Årets tema var hållbar mat, eller närmare bestämt; ekologisk, lokal, miljöanpassad och hälsosam mat som är bra för både kropp och planet.

De fyra finalisterna utsågs av Änglamarksprisets jury men det var svenska folket som röstade fram Gårdsfisk som vinnare.

– Vi är stolta och glada för att hållbar fiskodling får så här fin uppmärksamhet. Priset är också ett bevis på att det vi gör är en del i framtidens livsmedelsproduktion, säger Johan Ljunquist, som grundat Gårdsfisk tillsammans med Mikael Olenmark Dessalles, i ett pressmeddelande.

Och Coop sparar inte på berömmen.

– Gårdsfisk står för framtidens mat redan i dag. Landbaserad fiskodling gör produktionen både hållbar och hälsosam. Vi ser fram emot att nu inleda ett samarbete för att ta fram en gemensam produkt. Jag vill också tacka de andra starka finalisterna som gör ett fantastiskt jobb för att skapa spännande, god och hållbar mat, säger Jonatan Tullberg, chef för egna varumärken på Coop och medlem i Änglamarksprisets jury.

De fyra finalisterna till årets Änglamarkspris

Blåskal – ett familjeföretag i Bohuslän som med den miljövänliga och nyttiga blåmusslan som bas utvecklar spännande fonder, buljonger, såser. Allt ekologiskt och KRAV-märkt.
Ekobonden Adam Arnesson som ser sig själv som en planetskötare, vars uppgift är att förvalta och utveckla biologisk mångfald, pollinering och vår närmiljö. Han är också en stark opinionsbildare som skickligt använder nya medier för att föra ut sitt budskap.
Scandinavian Organics är företaget som skapar god mat av värphöns som annars skulle bli biogas. Även grönsaker som skulle kasseras och spill av nötkött återvinns i buljonger.
Gårdsfisk är företaget som föddes ur ett nedgånget lantbruk i Skåne som byggdes om till ett vattenbruk. Här odlas nu fisk i ett naturligt kretslopp där kvävet som fiskarna producerar blir till gödning på åkrarna och där det som odlas på åkrarna i sin tur blir mat till fiskarna.

Källa: Coop

Tidigare vinnare:

2015 Fältbiologerna
2014 Föreningen Jord på Trynet
2013 Barista, Skandinaviens första etiska kaffekedja
2012 Anders Wilhelmson, grundare till Peepoople
2011 Petra Wadström, vattenreningsprodukten Solvatten
2010 Anders och Maria Engvall på Forsa gård, Säters kommun
2009 Fiskarna Charles och Robert Olsson, Smögen
2008 Christel Cederberg, forskare, Harplinge
2007 Eva Fröman och Carin Enfors, Ekocentrum, Sigtuna
2006 Ann-Helen Meyer von Bremen, journalist, Stockholm
2005 Birgitta Sandström Lagercrantz, projektledare för miljöprojekt, Stockholm
2004 Anders Delin, skogs- och naturkämpe, Järbo i Gästrikland
2003 Rördrommens Fältstation, Eskilstuna-Strängnäs
2002 Stiftelsen Ekocentrum, Göteborg

Källa: Coop
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062