60 procent av svenskarna går på diet
60 procent av svenskarna följer någon form av diet eller avstår från vissa livsmedel. Lika många uppger också att de strävar efter att äta ekologiskt.
– Det ökade intresset för alternativ kost återspeglas förstås i handeln och det finns mycket att vinna på för handlarna att bredda det sortimentet, säger ÅsaBritt Hermansson, vd på Nielsen i Sverige, i ett pressmeddelande.
Sverige toppar listan av de nordiska länderna när det gäller ekologisk kost.
Det här strävar vi svenskar efter att inkludera i kosten:
Ekologiskt 57%
Fisk och skaldjur 47%
Omättade fetter 47%
Kyckling 43%
Nötkött och annat rött kött 37%
Det här försöker vi däremot undvika i kosten:
Animaliska livsmedel med antibiotika och hormoner 70 %
Syntetiska aromämnen 59 %
Genmodifierade livsmedel 58%
Syntetiska sötningsmedel 57 %
Syntetiska livsmedelsfärger 54 %
En tredjedel (33 %) menar också att de eller någon i deras hushåll inte tål vissa livsmedel. Vanligaste är att man är laktosintolerant, nötallergiker eller glutenintolerant.
16 procent av hushållen har familjemedlemmar som är laktosintoleranta
9 procent har nötallergiker
6 procent har glutenintoleranta
6 procent har jordnötsallergiker
4 procent har skaldjursallergiker
3 procent har fiskallergiker
2 procent har äggallergiker
Källa: Nielsen