23948sdkhjf

Debatt: Smart av regeringen med snabb pudel

Den skatt som regeringen i somras införde på solceller gjorde det olönsamt för Axfood att installera självförsörjande solenergi på butiks- och lagertak. Regeringen skyllde på EU-regler när de införde skatten men sedan EU-kommissionen förnekat detta och debatten blåst upp har regeringen nu gjort en en tvärvändning. ”Det borde självklart glädja regeringen att de som har råd att investera satsar”, skriver Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Regeringen har engagerat en rad företag inom initiativet Fossilfritt Sverige. Det är en i grunden bra satsning. Men det gäller att också driva en politik som underlättar omställningen och företagens klimatarbete.


Både bland företag och kommuner växer intresset för att utnyttja taken på byggnader för att producera el. Det borde självklart glädja regeringen att de som har råd att
investera satsar. Men i somras införde regeringen istället en skatt som innebär att om en organisation sammantaget har solceller över en effektgräns så ska man betala skatt på den el som produceras.


Fast när det knappt gått två månader efter att skatten införts har regeringen nu meddelat att man backar och kommer att lägga en ny proposition. Efter en livlig debatt blev det till slut omöjligt att hålla kvar vid linjen att till och med de soltak som aldrig levererar något elöverskott till nätet skulle beskattas.


Man kan undra vad nästa steg skulle blivit. Byggnader tillgodogör sig också solenergi i form av värme. Skulle de som har fastigheter också ha börjat betala skatt för den värme som byggnaderna – till exempel genom fönstren – tar tillvara från solen?


Regeringen motiverade skatten med att den behövdes på grund av EU. Men nu har kommissionen svarat att det inte alls är så. Tråkigt för regeringen att ha hamnat i den här soppan. Fast det var smartare med en snabb pudel än att fortsätta försvara en ståndpunkt som var omöjlig i längden.


Det måste vara ett antal olyckliga omständigheter som gjort att departementen inte har kunnat samarbeta och lösa frågan på ett förnuftigt sätt långt tidigare. Förhoppningsvis är regeringskansliet en lärande organisation och ur misstaget kan något positivt komma. Regeringen har målet ”Ett fossilfritt Sverige” och en självklarhet borde vara att göra en konsekvensbedömning av politiska förslag som kan påverka måluppfyllelsen.


Åsa Domeij


Hållbarhetschef på Axfood

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063