23948sdkhjf

Estrella tar bort all palmolja från snacksen

Nu tar Estrella det sista steget i arbetet att utesluta den skadliga palmoljan från sin snackstillverkning. Från och med juli används inte längre palmolja i fabriken i Angered.
Palmolja används ofta inom snacksindustrin på grund av egenskapen att ha en fast form i rumstemperatur. Baksidan är att den omstridda substansen bidrar till skövlingen av regnskogen. Att Estrella nu utesluter palmoljan i sin tillverkning är en del av företagets långsiktiga miljöarbete.

2010 bytte Estrella ut palmoljan mot solrosolja i chipsen. Sist ut i produktionslinjen är Micropopen, vars smak inte påverkas av förändringen.

– Detta är något vi har arbetat för länge så det känns otroligt roligt att vi har nått vårt mål att helt exkludera palmolja från vår fabrik, säger Sofi Randén, marknadschef på Estrella.

Nu är inte Estrella ensamma eller först i branschen med arbetet att byta ut palmoljan. Konkurrenten OLW arbetar också hårt med detta.

– OLW har arbetat aktivt med detta under många år. Redan 2008 bytte vi ut all palmolja i våra chips till solrosolja i vår fabrik i Filipstad, säger Stina Petrini, CSR- och kommunikationschef på Orkla Confectionery & Snacks Sverige.

– 2014 gick vi över till solrosolja i vårt ostsnacks, Cheez Doodles. Då reducerade vi det mättade fettet med över 5 000 ton per år i våra snacksprodukter, fortsätter hon.

Även OLW har som ambition att byta ut all palmolja mot andra oljor under året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062