Samarbete avslöjade köttfusk
Livsmedelsverkets samarbete med Stockholms stad har varit effektivt. Flera fall av köttfusk har avslöjats, bland annat ett slakteri som varit igång i 20 år utan tillsyn.
Programmet ger bakgrunden till samarbetet. En anledning till att det är svårt att spåra köttfusk är att tillsyn över slakterier är Livsmedelsverkets ansvar medan det är kommunen som ska övervaka styckningsanläggningar, butiker och restauranger.
Nu har man tillsammans följt kedjan från ett 20-tal slakterier ut till konsumenterna, och vice versa – från 40 butiker och restauranger tillbaka till slakteriet och producent.
Förutom det oregistrerade slakteriet upptäcktes bland annat ett omfattande fusk där ett slakteri sänt ut fler slaktade hästar än vad som officiellt hade slaktats, genom att använda samma slaktnummer till flera hästar.
Martin Lindblom , avdelningschef på Livsmedelsverket, tycker att läget var bättre än väntat.
– Fynden som vi gjorde i kontrollen var inte så allvarliga som vi trodde. Vi hade väl en förväntan om att det skulle vara värre, säger han till radion.
Samarbetet mellan Livsmedelsverket och kommunen bedöms vara så lyckat, att det antagligen kommer att få en fortsättning, rapporterar P1.
Ylva Åkesson/Dagens Handel