23948sdkhjf

Köttätandet oförändrat trots vegotrenden

Intresset för vegomat ökar. Sökningarna på Icas vegetariska recept har nästan fördubblats och var tredje svensk väljer idag ett grönt måltidsalternativ minst en gång i veckan. Ändå var köttkonsumtionen i princip oförändrad under 2015.
Jordbruksverkets statistik visar att köttkonsumtionen de senaste åren har legat på ungefär samma nivå. 2015 låg genomsnittskonsumtionen på 87,3 kilo kött per/person, den vikten är inte rent kött utan slaktad vikt, det vill säga innan köttet har styckats och förädlats. Jämfört med genomsnittet i EU konsumerar vi mer nötkött i Sverige, men mindre kött totalt.

I de svenska kostråden från Livsmedelsverket rekommenderas max 500 gram rött kött tillagad vikt per vecka och att endast en mindre del ska utgöras av charkprodukter. Många, i synnerhet män, äter mer än så och en minskad köttkonsumtion har goda effekter på hälsa och miljö.

Livsmedelsverket skriver samtidigt att köttproduktion har positiva effekter. I Sverige bidrar betande djur till öppna betesmarker och därmed gynnas en mångfald av växter, insekter och fåglar. Kött innehåller även flera viktiga näringsämnen, förutom proteiner är det framförallt mineralämnen som järn, zink och selen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094