Grieg vänder minus till plus
Den norska fiskodlingskoncernen Grieg Seafood redovisar ett starkt rörelseresultat för årets andra kvartal.
Före skatt och finansiella poster når fiskkoncernen en vinst på 29,5 miljoner euro, jämfört med en förlust på nära 2,2 miljoner under kvartal 2 2015.
Koncernens försäljningsintäkter har under kvartalet ökat med 44 procent jämfört med i fjol, och man når en försäljning på 73,6 miljoner euro under kvartal 2 i år.
Ett uttalat mål är att minska koncernens kostnadsnivå till branschgenomsnittet eller lägre. Företaget planerar att öka produktionen med 10 procent per år under perioden 2017–2019.
”GSF har fortsatt fokus på att förbättra den operationella effektiviteten, och det innebär både ökad produktion per anläggning och per licens, samt att minska kostnaderna per kilo. En av de viktigaste åtgärder som vidtas är att fastställa större smolt, som gör det möjligt att förkorta produktionstiden i havet. En ökning av antalet smolt är också avgörande för att uppnå tillväxt och lägre kostnader”, skriver bolaget i rapporten.