Danskt griskött får striktare antibiotikaregler
Nu skärps reglerna för danskt griskött. Från och med den 1 juli sänks den övre gränsen för antibiotikaanvändningen i grisbeståndet
Två avgörande ändringar i Gult kort-systemet trädde i kraft 1 juli.
– Den övre gränsen för antibiotikaanvändning i bestånden sänktes.
– Själva beräkningen av böndernas totala antibiotikaanvändning görs mer intelligent genom att väga vissa typer av antibiotika högre i medicinberäkningen, och tvärtom för andra mindre problematiska typer.
Ändringarna i beräkningen görs för att styra användningen bort från de typer av antibiotika som kan ge resistensproblem hos människor.
– Det finna alltså incitament för grisproducenten att välja preparat som inte anses vara problematiska för människor, säger ordföranden för Dyrlægeforeningens sektion för grisar, Kristian Viekild, till Landbrugsavisen, och välkomnar därmed det nya differentierade gula kortet.
Samtidigt sänks de allmänna gränsvärdena ännu ett steg för en fortsatt minskning av antibiotikaanvändningen.
Det gula kortet som gör att grisproducenter med en antibiotikaanvändning över gränsvärdet bestraffas ekonomiskt infördes 2010. Gränsvärdena är olika för smågrisar, slaktgrisar och suggor.
Från 2009 till 2015 har den totala antibiotikaanvändningen sjunkit med ca 20 procent. Det sker samtidigt som grisproduktionen har varit stabil eller svagt stigande.
Antibiotikaanvändningen för grisar i Danmark är lägre än i de flesta andra stora grisproducerande länder i EU.