Kräftskivan kan bli en dyr affär
Att äta kräftor under sensommaren har blivit en älskad tradition i Sverige. Men hur blir det med årets försäljning? Priset på kräftorna har ökat med ungefär 20 procent.
Inför årets kräftpremiär har däremot ett stort frågetecken dykt upp, nämligen priset.
Enligt Göteborgs-Posten har priset på kräftor i butikerna blivit runt 20 procent dyrare jämfört med förra året, och det verkar hålla i sig.
Europeiska företag har enligt tidningen sedan några år tillbaka börjat importera kräftstjärtar från Kina som ätits tonvis under säsongen. En import som varit tullfritt upp till 3 000 ton per år. Tidigare år har runt 2 500 ton kräftor "kokta i dill" importerats till EU under ett helt år, men i år fylldes kvoten redan den 4 januari. Därför är nu importörerna tvungna att betala en tull på 20 procent till EU. En kostnad som läggs på priset.
– Importörerna låg på kräftor för att släppa ut på marknaden och hade lämnat in alla papper första vardagen i januari för att vara säkra på att få tullfritt. Den dagen förtullades 4 700 ton kräftor, säger Tony Hartwig, vd för Pandalus till Göteborgs-Posten.
– Det finns ju inte kräftor i Europa så att det räcker till behovet. Om man ser till helheten finns inget annat land än Kina som kan förse oss med de mängder vi behöver för vår kräftpremiär. Tull och kvot fyller ju egentligen inte något syfte, förutom att det blir dyrare för konsumenterna, fortsätter Tony Hartwig.
Tidigare år har importörerna enligt Tony Hartwig lyckats komma runt reglerna.