Lantmännen utvecklar vegetariskt protein från etanolsvamp
Lantmännen arbetar med att utveckla ett vegetariskt protein för att möta den stora efterfrågan på vegetariska proteinkällor.
Nu hoppas Lantmännen att det från den här svampen ska gå att framställa ett smakligt, klimatsmart vegetariskt protein.
Potentialerna och förhoppningarna på projektet är stora. Lantmännen räknar med att en produktion av svampen har tio gånger lägre miljöpåverkan än produktion av den populära vegetabiliska proteinkällan Quorn och hundra gånger lägre miljöpåverkan än konventionellt kött.
– Vi testar just nu vilka konsistenser vi kan uppnå och hur svampen kan användas. Man kan tänka sig allt från köttbullar med hundra gånger lägre miljöpåverkan än vanliga köttbullar till ett nytt sorts proteinrikt tillägg på frukostbordet. Det är otroligt spännande att arbeta med utvecklingen av en produkt som har så stor potential att bli ett klimatsmart och smakrikt vegetariskt alternativ för våra kunder, säger Sandra Halldin som arbetar med affärsutveckling och innovation på Lantmännen Agroetanol.