Alger populär framtidsmat
Mer än varannan svensk kan tänka sig att äta alger i framtiden. Det framgår av en Sifoundersökning som Coop beställt.
Inför omröstningen om årets Änglamarkspris har Coop låtit undersökningsföretaget Sifo fråga 1 000 svenskar om vad de kan tänka sig att äta i framtiden. Mer än varannan, 56 procent, svarade att de kan tänka sig att äta alger i framtiden. 27 procent kunde tänka sig odlat kött, medan var femte, 19 procent, var öppna för att äta insekter. De svarande kunde välja flera alternativ.
En av fyra tillfrågade, 25 procent, sade nej till alla alternativ. Den största öppenheten inför framtidsalternativen finns hos de yngre.
– I dag får vi en stor del av vårt protein från mat som inte är hållbar i längden. Vi måste tänka nytt för att jordens resurser ska räcka, så det är glädjande att svenskarna är nyfikna på framtidens mat, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop och ordförande i Änglamarksprisets jury, i en kommentar.
Mer om undersökningen
Män är mer intresserade än kvinnor av framtidens alternativ, enligt undersökningen. Andelen kvinnor som inte kan tänka sig vare sig insekter, alger eller odlat kött är 29 procent, jämfört med 21 procent bland männen.
Fler yngre än äldre är positiva till framtidsalternativen. Bland unga svenskar, 18–29 år, är det hälften så många (15 procent) som svarar nej till alla alternativ, jämfört med gruppen över 65 år (31 procent).
Odlat kött är den stora vattendelaren: Varannan (48 procent) svarar ja bland de som är 18-29 år, en andel som faller till 16 procent bland dem över 65 år.
Sifoundersökningen genomfördes som onlineintervjuer den 8–16 juni 2016. Följande fråga ställdes till 1 000 svenskar: ”Vad av följande kan du i dag tänka dig att äta i framtiden?”. De svarande kunde välja flera alternativ. 19 procent svarade ”insekter”, 56 procent svarade ”alger”, och 27 procent svarade ”odlat kött framställt på syntetisk väg”. ”Ingen av ovanstående” svarade 25 procent och 9 procent svarade ”Tveksam, vet ej”.